Världens godaste julbröd – med torkad frukt och nötter!
Du behöver:
200 g fikon (torkade)
100 g aprikoser (torkade)
375 g vatten (3 3/4 dl)
300 g fint rågmjöl
500 g vatten
30 g rågsurdeg
Här hittar du receptet på rågsurdegen.
Degen från dag 1
500 g vatten 37° (5 dl)
300 g fint rågmjöl (ca 5 dl)
500 g vetemjöl special (ca 8.5 dl)
375 g grahamsmjöl (ca 6 1/4 dl)
Avrunna fikon och aprikoser från dag 1
300 g russin (5 dl)
60 g hasselnötter (drygt 1 dl)
80 g solrosfrön (drygt 1 dl)
80 g mandel (drygt 1 dl)
1 tsk kanel
1 tsk anisfrön (stötta)
1 tsk fänkålsfrön (stötta)
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor (stötta)
2 msk havssalt (40 g)
Dag 1: Klipp fikonen och aprikoserna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Täck med vatten och låt stå över natten. Blanda ihop fint rågmjöl, vatten och surdegsgrund i en separat bunke. Låt stå över natten.
Dag 2: Blanda degen från dag 1 med fint rågmjöl och vatten och låt stå varmt i 3 timmar. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Fördela degen i smorda avlånga formar och låt jäsa upp till kanten. Värm ugnen till 250°. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 200°. Grädda i cirka 70 minuter.
Av: Åsa Swanberg
Foto: Malou Holm