Varm sparrissallad med pancetta
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
800 g vit sparris
1 tsk socker
salt
60 g smör
8 skivor pancetta
8 salviablad
1–2 vitlöksklyftor (finhackade)
12 svarta oliver (urkärnade)
1 1/4 dl torrt vitt vin
1 msk olivolja
salt & svartpeppar
100 g gorgonzola
Gör så här:
Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med socker, salt och 20 g smör i en kastrull i cirka 10–15 minuter. Lägg under tiden 8 skivor pancetta i en tefl onpanna och stek dem knapriga, utan olja eller smör. Låt rinna av på hushållspapper. Smält 40 g smör i en traktörpanna, lägg i salvia och vitlök. Lägg i oliver och rör runt. Häll i vinet, koka upp och koka bort något. Tillsätt olivoljan och sparrisen och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp sparrissalladen med skivor av pancetta och smula över gorgonzolan.