Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Varm sparrissallad med pancetta

15 feb, 2014
AvSofie Nyblin
Pancetta (italienskt lufttorkat orökt sidfläsk) kan till nöds ersättas med knaperstekt bacon. I kombination med en len, mogen gorgonzolaost blir den här sparrissalladen till något utöver det vanliga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Varm sparrissallad med pancetta.
Varm sparrissallad med pancetta.

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

800 g vit sparris

1 tsk socker

salt

60 g smör

8 skivor pancetta

8 salviablad

1–2 vitlöksklyftor (finhackade)

12 svarta oliver (urkärnade)

1 1/4 dl torrt vitt vin

1 msk olivolja

salt & svartpeppar

100 g gorgonzola

Gör så här:

Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med socker, salt och 20 g smör i en kastrull i cirka 10–15 minuter. Lägg under tiden 8 skivor pancetta i en tefl onpanna och stek dem knapriga, utan olja eller smör. Låt rinna av på hushållspapper. Smält 40 g smör i en traktörpanna, lägg i salvia och vitlök. Lägg i oliver och rör runt. Häll i vinet, koka upp och koka bort något. Tillsätt olivoljan och sparrisen och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp sparrissalladen med skivor av pancetta och smula över gorgonzolan.

Annons