Leilas ugnsbakade fikon med saffranssabayonne
Sabayonne är en väldigt lätt kräm, som har vispats för att innehålla mycket luft, den serveras traditionellt med färska fikon eller annan frukt så denna enkla och goda dessert passar utmärkt till jul!
6 personer
Tid: 25 minuter
Ugnsbakade fikon
12 färska fikon
50 g mjukt smör
lite florsocker
Saffranszabayonne
8 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 påsar (1 g) saffran
3 dl gott vitt vin (till exempel chablis eller prosecco)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Tvätta och snitta ett kryss i alla fikonen, från stjälken och halvvägs ner i frukten så att den fortfarande håller samman. Smörj en ugnsform eller stekpanna med eldfast handtag med smör och lägg i fikonen. Pudra fikonen med florsocker och lägg en klick smör på toppen av varje fikon. Baka fikonen i cirka 10–15 minuter.
Under tiden: Separera äggulorna från vitan. Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en metallskål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten). Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och det blir spår av vispen. Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa 1 minut till. Servera fikonen tillsammans med krämen.
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler recept hittar du här.