Västerbottensflarn med laxrom och crème fraiche
1 stor paj eller 10 portionspajer
Mördeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 g smör
några msk iskallt vatten
Fyllning:
300 g västerbottensost
6 äggulor
5 dl vispgrädde
kajennpeppar
Topping:
2 dl crème fraiche
1 kruka gräslök
1 rödlök
2 limer
250 g laxrom
Gör så här:
Börja med pajdegen. Blanda alla ingredienser förutom vatten i en mixer. Tillsätt någon msk iskallt vatten i taget för att få ihop degen. Låt vila i kylskåp inslagen i plastfilm. Kavla ut och klä en låg form eller 10 små portionsformar.
Sätt ugnen på 175° och ställ formen/formarna kallt för att vila. Täck formen/formarna med bakplåtspapper och fyll med torkade ärtor eller bönor, så de håller formen under gräddning. Förgrädda ca 15 minuter, tills skalet är torrt. Ta bort ärtor och bakplåtspapper.
Riv osten till fyllningen och blanda med äggulorna. Vispa grädden lätt, och tillsätt i ostblandningen. Smaka av med kajennpeppar. Fyll formen/formarna och grädda i ugn på 180° grader tills fyllningen satt sig.
Vispa upp crème fraichen och finhacka gräslöken. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Gör klyftor av limen. Spritsa ut crème fraiche på flarnen och toppa mitten med laxrom. Dekorera med rödlök, gräslök och limeklyfta.