Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Västerbottensflarn med laxrom och crème fraiche

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
Klassisk paj som är lika god ljummen som kall. Den kan gärna förberedas någon dag i förväg. Om du väljer att göra en stor form kan crème fraiche, lök, lime och laxrom serveras vid sidan om i skålar. Köp lite extra av tillbehören i sådana fall, eftersom det går åt mer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1 stor paj eller 10 portionspajer

Mördeg:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

150 g smör

några msk iskallt vatten

Fyllning:

300 g västerbottensost

6 äggulor

5 dl vispgrädde

kajennpeppar

Topping:

2 dl crème fraiche

1 kruka gräslök

1 rödlök

2 limer

250 g laxrom

Gör så här:

Börja med pajdegen. Blanda alla ingredienser förutom vatten i en mixer. Tillsätt någon msk iskallt vatten i taget för att få ihop degen. Låt vila i kylskåp inslagen i plastfilm. Kavla ut och klä en låg form eller 10 små portionsformar.

Sätt ugnen på 175° och ställ formen/formarna kallt för att vila. Täck formen/formarna med bakplåtspapper och fyll med torkade ärtor eller bönor, så de håller formen under gräddning. Förgrädda ca 15 minuter, tills skalet är torrt. Ta bort ärtor och bakplåtspapper.

Riv osten till fyllningen och blanda med äggulorna. Vispa grädden lätt, och tillsätt i ostblandningen. Smaka av med kajennpeppar. Fyll formen/formarna och grädda i ugn på 180° grader tills fyllningen satt sig.

Vispa upp crème fraichen och finhacka gräslöken. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Gör klyftor av limen. Spritsa ut crème fraiche på flarnen och toppa mitten med laxrom. Dekorera med rödlök, gräslök och limeklyfta.

Annons