Västerbottensfrittata med rökt lax och löjrom
26 mar, 2019
AvRedaktionen
Lyxig frittata med Västerbottensost som kan serveras varm eller kall. Toppa med rökt lax, löjrom, crème fraiche, rödlök och dill.
Annons
6–8 portioner
Ingredienser:
500 g fast potatis
1 gul lök
2 msk olivolja
6 ägg
100 g Västerbottensost, riven
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
Topping:
1/2 dl crème fraiche
50 g kallrökt lax, i skivor
30 g löjrom
¼ rödlök, finhackad
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.
- Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, cirka 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan.
- Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg. Ställ åt sidan.
- Vispa äggen och rör ner potatis, lök, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan.
- Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20–25 minuter.
- Ta ut stekpannan – tänk på att handtaget är varmt! Låt svalna något.
- Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick crème fraiche och en laxros på varje bit. Toppa med löjrom och rödlök. Garnera med hackad gräslök och hackad dill.
Av: Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk
Foto: Helén Pe
Annons