Västerbottenstarte med löjrom
8 personer
Tid: ca 40 minuter
Du behöver:
75 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde, vispad
1 1/2 dl vispgrädde, flytande
3 äggulor
150 g västerbottensost, riven
salt
1 krm cayennepeppar
70 g löjrom
2 dl crème fraiche
dillkvistar till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret och blanda med mjöl till en torr pajdeg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter mitt i ugnen. Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor i en skål. Tillsätt osten och smaka av med salt och kajennpeppar. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen tills pajen har en gyllene färg. Låt svalna.
Stansa ut minipajer med en stansring, alternativt en rund pepparkaksform, och lägg upp på ett fat. Lägg en klick löjrom och lite crème fraiche på varje tarte och toppa med en dillkvist.