Växtbaserad mjölk – 5 grundrecept
Det är enklare än man tror att göra egen icke-animalisk mjölk. Godare – och billigare – än de du köper i butiken. Gör du mjölken på nötter så är det bra att blötlägga nötterna över natten, då får du bort en del svårsmälta enzymer och en del av den lite bittra smaken som nötter kan ge, och dessutom blir nötterna mjukare och enklare att mixa.
För att få en helt slät dryck behöver du sila den, det finns speciella spannmåls- eller nötmjölkspressar med filter att köpa för detta ändamål, men det går också bra att använda en saftsil. Massan som blir kvar i silduken kan du använda till bakning, i pajdeg, som fyllning i vegobiffar eller toppa gröten med. Häll upp den silade mjölken på väl rengjord flaska med kork och förvara i kylen. Perfekt att ha som grund i en smoothie, soppor, chiapuddingar, over night oats eller som ett snabbt mellanmål. Också gott att ha i kaffet eller till krämiga chai-latte, förstås!
1. Hasselnötsmjölk
Krämig och mättande med en fin karamellig ton.
Du behöver:
1 liter kallt vatten
3 dl hasselnötter
4 urkärnade dadlar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa havssalt
Gör så här:
- Blötlägg nötterna i vatten över natten i kylen.
- Häll av vattnet, skölj nötterna och mixa dem med 1 liter nytt vatten.
- Smaka av med kanel, kardemumma och havssalt.
- Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil, häll upp på flaska med kork, förvara svalt.
2. Mandelmjölk
Mandlar är en bra källa till kalcium, vilket är bra om man inte tål komjölk, till exempel.
Du behöver:
2 ½ dl sötmandlar
1 liter vatten
1 nypa havssalt
Gör så här:
- Blötlägg mandlarna i vatten under natten i kylen.
- Häll av vattnet, skölj mandlarna och mixa dem med 1 liter vatten.
- Smaka av med salt.
- Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.
3. Hampfrömjölk
Hampfrön är packade med protein, aminosyror, vitaminer och mineraler. De har en grön och nötaktig smak, men med dadlar och lite kokosolja rundar du av den lite gräsiga tonen.
Du behöver:
2 dl skalade hampfrön
8 dl kallt vatten
2 urkärnade dadlar
1 nypa havssalt
1 tsk kokosolja
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser i en blender, sila den lätt skummiga vätskan genom en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.
Pumpafrömjölk
Pumpafröna innehåller mycket zink och magnesium. De ger en krämig, nötig och lite ljusgrön mjölk som lätt blir en ny favorit.
Du behöver:
2 dl pumpafrön
6 dl kallt vatten
2 urkärnade dadlar
1 nypa havssalt
½ tsk vaniljextrakt
Gör så här:
- Blötlägg fröna i vatten över natten i kylen.
- Häll av vattnet, skölj fröna och mixa dem med 6 dl vatten och dadlar.
- Smaka av med salt och vaniljextrakt.
- Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.
Havremjölk
Havremjölk har en fyllig, god och rund smak. Gott i bakning och i smoothies. Också tacksam att smaksätta med kakao, gurkmeja eller kardemumma, till exempel.
Du behöver:
3 dl havregryn
1 liter vatten
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk agavesirap
1 nypa havssalt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser i en blender, så att havregrynen finfördelas så mycket som möjligt.
- Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.
Foto: Aller media DK
Häll upp den silade mjölken på väl rengjord flaska med kork och förvara i kylen.
LÄS MER:
Gör din egen havremjölk – enkelt grundrecept
Veganska alternativ till ost, mjölk, ägg och bacon
Sugen på mer vegansk mat och dryck? Spana in fler inspirerande recept här