Lyxig trerättersmiddag på julens rester
FÖRRÄTT:
Potatis- och grönkålsrösti med gräddfil och färskrökt lax
Grönkål och rökt eller gravad lax blir ofta kvar från julbordet. Så gör knapriga rösti och toppa med laxen, lyxigt och gott!
4–6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
4–5 potatisar
1 dl grönkål
salt och peppar
smör
2 dl gräddfil eller crème fraiche
200 g färskrökt lax i skivor
1 rödlök
Gör så här:
Skala och riv potatisen på den grövre delen av rivjärnet. Krama ur vattnet och blanda med finhackad grönkål. Forma till sex stycken bollar. Lägg en rejäl klick smör i stekpannan, lägg i potatisbollarna och platta till dem med en stekspade. Stek dem gyllenbruna, 3–4 minuter på bägge sidor och salta och peppra.
Servera röstin nystekt och varm med strimlad lax. En klick gräddfil och några fina rödlöksringar. Garnera eventuellt med en citronklyfta.
HUVUDRÄTT:
Ädelostfyllda skinkrullader med rödkålssallad och knaperstekt bacon
En hel julskinka brukar knappast gå åt, och knappast hela ostbrickan heller. Och i grönsakslådan ligger ofta lite rödkål och skräpar – volià, här har du en helt ny rätt!
4–6 personer
Tid: 35 minuter
Du behöver:
1 rödkålshuvud
2–3 pkt bacon
800 g skivad (jul)skinka
200 g ädelost
1 purjolök
Dressing:
1 dl olivolja
3 msk vit balsamico vinäger
1 msk fransk senap
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Gör så här:
Strimla rödkålen och lägg i en stor bunke. Blanda till dressingen, krossa vitlöksklyftan och låt den ligga och dra i vinägretten och smaka v med salt och peppar.
Plocka bort vitlöken och häll dressingen över rödkålsstrimlorna. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på ett papper. Lägg upp skinkskivorna på en skärbräda och fördela osten jämt över dem.
Rulla ihop och knyt en purjolöksstrimla runt om för att hålla ihop rulladerna. Lägg dem sedan tätt på ett ugnsfast fat och baka i ugnen på 225° i cirka 5 minuter. Servera de varma rulladerna till rödkålssalladen och det knaperstekta baconet.
EFTERRÄTT:
Tiramisu på mjuk pepparkaka och mörk rom
Har du inte mjuk pepparkaka över, går det bra att laga på en färdigköpt. Det här är för gott för att missa! Att den dessutom går att förbereda ger extra pluspoäng såhär i bråda juletider.
4–6 personer
Tid: 20 minuter + 4 timmar i kyl
Du behöver:
4–6 skivor mjuk pepparkaka
2 ägg
3 msk socker
300 g mascarpone
2–3 msk mörk rom
2 dl kaffe
kakao
Gör så här:
Separera äggulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt och äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner mascarponen i sockersmeten och vänd sedan ner vitorna.
Lägg en skiva mjuk pepparkaka i botten på servertingskoppar eller glas. Blanda kaffe och rom och häll över de mjuka pepparkaksbitarna. Toppa med mascarponekrämen och låt stå kallt cirka 4 timmar före servering. Pudra över lite kakao vid serveringen.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips