Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lyxig trerättersmiddag på julens rester

25 dec, 2018
AvRedaktionen
Lyxig trerättersmiddag på julens rester.
Med lite fantasi går det enkelt laga till en lyxig trerättersmiddag på julresterna. Klassiska julsmaker med en liten twist, helt enkelt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

FÖRRÄTT:

Potatis- och grönkålsrösti med gräddfil och färskrökt lax

Potatis- och grönkålsrösti med gräddfil och färskrökt lax.
Potatis- och grönkålsrösti med gräddfil och färskrökt lax.

Grönkål och rökt eller gravad lax blir ofta kvar från julbordet. Så gör knapriga rösti och toppa med laxen, lyxigt och gott!

4–6 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

4–5 potatisar

1 dl grönkål

salt och peppar

smör

2 dl gräddfil eller crème fraiche

200 g färskrökt lax i skivor

1 rödlök

Gör så här:

Skala och riv potatisen på den grövre delen av rivjärnet. Krama ur vattnet och blanda med finhackad grönkål. Forma till sex stycken bollar. Lägg en rejäl klick smör i stekpannan, lägg i potatisbollarna och platta till dem med en stekspade. Stek dem gyllenbruna, 3–4 minuter på bägge sidor och salta och peppra.

Annons

Servera röstin nystekt och varm med strimlad lax. En klick gräddfil och några fina rödlöksringar. Garnera eventuellt med en citronklyfta.

HUVUDRÄTT:

Ädelostfyllda skinkrullader med rödkålssallad och knaperstekt bacon

Ädelostfyllda skinkrullader med rödkålssallad och knaperstekt bacon.
Ädelostfyllda skinkrullader med rödkålssallad och knaperstekt bacon.

En hel julskinka brukar knappast gå åt, och knappast hela ostbrickan heller. Och i grönsakslådan ligger ofta lite rödkål och skräpar – volià, här har du en helt ny rätt!

4–6 personer

Tid: 35 minuter

Du behöver:

1 rödkålshuvud

2–3 pkt bacon

800 g skivad (jul)skinka

200 g ädelost

1 purjolök

Dressing:

1 dl olivolja

3 msk vit balsamico vinäger

1 msk fransk senap

1 msk flytande honung

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Annons

Gör så här:

Strimla rödkålen och lägg i en stor bunke. Blanda till dressingen, krossa vitlöksklyftan och låt den ligga och dra i vinägretten och smaka v med salt och peppar.

Plocka bort vitlöken och häll dressingen över rödkålsstrimlorna. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på ett papper. Lägg upp skinkskivorna på en skärbräda och fördela osten jämt över dem.

Rulla ihop och knyt en purjolöksstrimla runt om för att hålla ihop rulladerna. Lägg dem sedan tätt på ett ugnsfast fat och baka i ugnen på 225° i cirka 5 minuter. Servera de varma rulladerna till rödkålssalladen och det knaperstekta baconet.

EFTERRÄTT:

Tiramisu på mjuk pepparkaka och mörk rom

Tiramisu på mjuk pepparkaka och mörk rom.
Tiramisu på mjuk pepparkaka och mörk rom.

Har du inte mjuk pepparkaka över, går det bra att laga på en färdigköpt. Det här är för gott för att missa! Att den dessutom går att förbereda ger extra pluspoäng såhär i bråda juletider.

Annons

4–6 personer

Tid: 20 minuter + 4 timmar i kyl

Du behöver:

4–6 skivor mjuk pepparkaka

2 ägg

3 msk socker

300 g mascarpone

2–3 msk mörk rom

2 dl kaffe

kakao

Gör så här:

Separera äggulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt och äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner mascarponen i sockersmeten och vänd sedan ner vitorna.

Lägg en skiva mjuk pepparkaka i botten på servertingskoppar eller glas. Blanda kaffe och rom och häll över de mjuka pepparkaksbitarna. Toppa med mascarponekrämen och låt stå kallt cirka 4 timmar före servering. Pudra över lite kakao vid serveringen.

Av: Anna Jonassen

Foto: Peter Phillips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons