Härlig helgmeny av årets matbloggare Karin Höglund
Karin kammade hem priset som årets matbloggare den 10 november 2015 och har nu knåpat ihop en härlig meny med recept från hennes bok, från boken Karins kök – Mat och minnen från Mollösund!
Och visst låter det magiskt med en grön ärtcrème med kräftstjärtar till förrätt följt av en krämig spaghetti frutti di mare till varmrätt och en frisk semifreddo till dessert.
Här hittar du recepten!
FÖRRÄTT:
Grön ärtcrème med kräftstjärtar och stenbitsrom
Den klassiska franska soppan Crème Ninon baserar på vitt vin och gröna ärtor och är inspirationen till den här ärtcrèmen. Jag serverar den som förrätt med kräftstjärtar och stenbitsrom. Det är också gott att servera crèmen på en skiva hårt bröd eller toast.
8 förrättsportioner
Grön ärtkräm:
500 g gröna ärtor
2 dl creme fraiche
saft från ½ citron
1 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Mixa ärtor, crème fraiche och olivolja till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Kräftstjärtar med stenbitsrom
200 g kräftstjärtar i lag
50 g stenbitsrom (eller annan röd rom)
1 msk olivolja
saft från ½ citron
salt och peppar
Gör så här:
Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda med romen, saften av citronen och salta och peppra. Servera som topping på ärtcrémen.
HUVUDRÄTT:
Spaghetti frutti di mare
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1 krm torkad chili
2 dl vitt vin
300 g blandade skaldjur t.ex. räkor, kräftor bläckfisk och hjärtmusslor
1 dl hackad persilja
1 dl hackad basilika
Olivolja
1 citron
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlök fint. Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs löken och vitlöken tills den mjuknat. Tillsätt körsbärstomaterna och vinet. Skrubba musslorna ordentligt och släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på skalet. Tillsätt musslorna i tomatsåsen och lägg på ett lock och koka i ca 5 minuter. Koka spaghetti till 4 personer enligt anvisning. Ta upp musslorna med en hålslev, släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt chili, persilja och basilika i tomatsåsen och salta och peppra. Blanda spaghettin med tomatsåsen och tillsätt skaldjur och musslor. Servera med citronklyftor.
EFTERRÄTT:
Semifreddo med mango
Du behöver:
5 dl vispgrädde
3 äggvitor
½ dl socker
3 äggulor
1 ½ dl socker
100 g mascarponeost
2 mango
1 nypa vaniljpulver (jag använder det ekologiska)
200 g blandade bär till servering
Gör så här:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa därefter äggvitorna med socker tills du har en fast och glansig marängsmet. Vispa slutligen grädden och rör ner mascarponen. Blanda gräddblandningen med äggulorna och vänd därefter ner marängsmeten Skala mangon och skär den i mindre bitar. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer och vänd ner i glassmeten. Lägg plastfolie i en kakform (ca 1,5 liter) och häll i smeten. Frys i ca 3 timmar och låt tina ca 2o minuter före servering.