Så gör du vegansk gubbröra på inlagd aubergine
Vegansk gubbröra
En klassisk gubbröra är gjord på ansjovis, kokt ägg, potatis, dill, gräslök och crème fraiche. Den passar lika bra på hårt bröd som till julvört eller potatis. Valio har tagit fram en variant som är helt vegansk och baseras på inlagd aubergine. Perfekt att duka upp som vickning framåt småtimmarna!
6 portioner
Du behöver:
300 g aubergine
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit 12 %
3 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
4 st potatisar, kokt och kall
2 msk kapris, finhackad
2 msk gräslök, finskuren
1 dl Valio Oddlygood® Dream Fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymalen
Gör så här:
- Skala auberginen och skär den i små bitar eller tärningar. Lägg auberginebitarna i en bunke.
- Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Slå över auberginen i skålen och låt stå över natten.
- Tärna den kokta och kalla potatisen.
- Sila bort lagen från auberginebitarna.
- Blanda auberginen, potatis, kapris, gräslök, Dream Fraiche, salt och peppar. Servera din veganska gubbröra på hårt bröd, julvört eller tillsammans med potatis.
Vegansk risgrynsgröt
Risgrynsgröt är ett självklart inslag under julens festligheter. Här är ett enkelt veganskt recept. Prova att servera julgröten med plommon för att stötta magen lite extra efter all julmat.
4 portioner
Du behöver:
2 dl grötris
4 dl vatten
½ tsk salt
7 ½ dl Valio Oddlygood® havredryck
1 st kanelstång
2 st plommon
Socker och kanel efter smak
Gör så här:
- Blanda risgryn, vatten och salt i en kastrull och tillsätt kanelstången.
- Låt blandningen koka upp och koka sedan under lock på svag värme i ca 10 minuter.
- Tillsätt havredrycken och rör om. Låt puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter så att grötriset sväller. Rör om med jämna mellanrum för att inte bränna gröten.
- Smaka eventuell av med lite socker och lägg i en mandel om så önskas!
- Servera förslagsvis gröten med ett skivat plommon, kanel, socker och havredryck.