Vegansk taco med smak av julöl
Lagom till årets julfirande har Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram ett recept på en jultaco som innehåller både malt och Falcon Julöl. Sebastian driver den veganska restaurangkedjan Taku Taku och även jultacon är helt vegansk. Här kommer receptet!
Vegansk jultaco med smak av öl
Recept för ca 4 portioner
Du behöver:
1 dl kokt (koka tills mjuk) pilsnermalt (alt. helt matvete el. liknande)
1 msk arborioris /risottoris
2 dl grönsaksbuljong
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk Falcon julöl
150 gram rensad grönkål
300 gram tärnad butternuttpumpa + kärnor
1 röd chili
1 tsk kanel
1 msk hackade hasselnötter
1 msk hackade valnötter
2 dl havremjölk
3 msk olivolja
2 st. majstortilla
1 citron
1 msk björk- el. lönnsirap
salt och peppar
matolja
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda butternutt och kärnor på en ugnsplåt tillsammans med chili, 1 msk olivolja, kanel och salt. Rosta blandningen i 30 minuter, rör om var tionde minut så de blir jämt rostade och mjuka. Under de sista 10 minuterna, släng in nötterna på plåten så att de blir lätt rostade.
Medan pumpan steks i ugnen, påbörja maltotton genom att försiktigt steka lök och vitlök i olja på medelhög värme. När det börjar bli glansigt och mjukt, tillsätt riset och bryn under omrörning i 3 minuter. Tillsätt sedan malten och buljongen, lite i taget under omrörning tills vätskan sugits upp av riset (ca 10 min). Tillsätt nu havremjölken och låt det puttra under omrörning i ytterligare 10 minuter. Avsluta med 1 msk olivolja och salt och peppar efter smak. Ställ åt sidan till servering.
Strimla majstortillan fint och stek den krispig i lite matolja. Låt rinna av på papper.
Stek grönkålen i olivolja. Salta och peppra och avsluta med lite citronsaft.
Lägg maltotton i botten av en skål, addera sedan grönkålen. Ovanpå det läggs därefter pumpa, kärnor och nötter. Avsluta med att toppa hela rätten med krispigt stekt majstortilla.