recept på vegansk skagenröra – enkelt och gott
Det finns många goda veganska alternativ som bland annat härlig sommarmat. Skagenröra är en återkommande favorit under sommaren. Vi samlar 4 goda recept på vegansk skagenröra som passar alla.
1. Vegansk skagenröra med tofu och tångkaviar
Tofu, tångkaviar och vegansk majonnäs är en bra kombination till en vegansk skagenröra. Servera gärna på ett knäckebrödsskiva.
4 portioner
Du behöver:
- 1 rödlök
- 100 g naturell fast tofu
- 1 msk riven färsk papparrot
- 1/2 citron
- 1/2 kruka dill
- 1 1/2 dl vegansk majonäs
- 1 burk tångcaviar (á 75 g)
- Salt och peppar
Gör så här:
Skala och finhacka rödlöken. Skär även tofun i små bitar. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Skala därefter pepparroten, riv den och citronskalet. Hacka dillen. Blanda majonnäs, lök, pepparrot, citronskal och tångkaviar. Vänd ner dill och tofun. Smaka av med salt och peppar samt lite citronsaft.
2. Små rårakor med vegansk skagen
Rårakor med en twist, helt vegansk. Klart en ny favorit till sommarmiddagarna.
4 portioner
Du behöver:
Skagen
- 1/2 dl osötad sojadryck
- 1 dl neutral rapsolja
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk färsk pressad citronjucie
- 1 rödlök
- 1 dl hackad dill
- 50 g tångcaviar
Rårakor
- 600 g fast potatis
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Neutral olija (till stekning)
Till servering
- Tångcaviar
- Finhackad rödlök
Gör så här:
Skagen: Häll sojadryck, rapsolja, senap och citronjuice i en mixerkanna och mixa till en tjock majonnäs. Alternativt mixa med en stavmixer. Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen. Blanda ner lök, dill och tångkaviar i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
Rårakor: Skala och riv potatisen grovt. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur potatisen, lägg rivet i en skål och blanda med salt och peppar. Stek små rårakor i olja tills de är gyllene på båda sidorna.
Till servering: Servera rårakorna med skagenröran och gärna extra tångkaviar och finhackad rödlök.
3. Vegansk skagenröra i avokado
En perfekt förrätt till middagsbjudningen. Enkelt och väldigt gott.
4 portioner
Du behöver:
- 2 dl vegansk majonnäs ( till exempel Kavlis)
- 2 tsk dijonsenap
- 1 rödlök, finhackad
- 1/2 citron, zest + 1 msk juice
- 60 g majorova
- 1/2 kruka dill, hackad
- Cayennepepparsalt och peppar
Till servering: 2 stycken avokado och 1/2 burk tångkaviar.
Gör så här:
Blanda majonnäs, dijonsenap, rödlök, citronzest och citronjuice. Skär majrovan i mindre bitar. Vänd ner dill och majrova. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Servera den färdiga skagenröra på avokado. Garnera med dill och tångkaviar.
4. Bakad sötpotatis med vegansk skagenröra
En krämig skagenröra med en mjuk, smakrik och fyllig potatis, mums!
4 portioner
Du behöver:
Bakad sötpotatis
- 4 sötpotatisar
Skagenröra
- 100 g naturell tofu
- 1/2 rödlök
- 1/2 dl färsk dill, hackad
- 1 dl havrefraiche
- 1/2 dl vegansk majonäs
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 2 msk tångcaviar
- 1 avokado
- Salt och svartpeppar
Servering
- Finhackad rödlök
- Grovhackad ruccolasallad
Gör så här:
Värm ugnen på 200 grader. Gör några hål i varje sötpotatis med hjälp av en provsticka. Baka potatisarna i ugnen 1 -1 1/2 timma, den ska vara mjuk när den är klar. Skär ett kryss i varje potatis och tryck med tummen och pekfingret i botten på potatisen så att den öppnar sig.
Förbered skagenröran under tiden potatisen är i ugnen. Smula sönder tofun i en bunke, det ska vara ytterst små bitar. Tillsätt lite salt och blanda noga. Finhacka rödlök, dill och tillsätt till tofublandningen. Blanda ner havrefraiche och majonäs och rör om så att allt blandas ordentligt. Tillsätt citronsaft och tångcaviar och blanda på nytt. Dela avokadon och ta bort kärnan. Hacka avokadon i små bitar och blanda ner i skagenröran. Rör om försiktigt så att allt blandas, men var noga så att inte avkoadobitarna mosas för mycket. Fyll de bakade sötpotatisarna med skagenröra och toppa med hackad rödlök och ruccolasallad.
Foto:TT