Goda veganska såser – både till huvudrätt och efterrätt
En god sås gör mycket och kan höja smakupplevelserna. Det finns ingen anledning till att behöva kompromissa bara för att du vill äta veganskt, det finns gott med olika alternativ.
1. Vegansk hummus
Hummus med kikärtor som är smakrik och krämig, mums!
Du behöver:
- 400 g kikärtor
- 4 msk olivolja
- 1 msk pressad citronjuice
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 tsk tahini(sesampasta)
- 1/2 tsk spiskummin
- Salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och mixa till en slät smet. Smaksätt med både salt och peppar. Om hummusen blir för tjock kan du tillsätta med vatten eller olja.
2. Vegansk majonäs
Ersätt äggen med kikärtsspad och få en vegansk majonäs. Enkelt och väldigt gott.
Du behöver:
- 3 msk spad från kikärter
- 1/2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 2 dl neutral rapsolja
Gör så här:
Mixa ihop kikärtspad med vitvinsvinäger dijonsenap, salt och svartpeppar. Tillsätt neutral rapsolja i en tunn stråle under tiden du mixrar. Det ska bli en slät och fluffig majonäs.
3. Vegansk bearnaisesås
Bearnaisesås är en klassiker som passar till många maträtter. Denna veganska är mycket god och går snabbt att tillaga.
Du behöver:
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl vatten
- 1 msk torkad dragon
- 2 msk majsstärkelse
- 1 dl mjölk, exempelvis soja. eller havremjölk
- 150 g mjölkfritt margarin, rumstemperurerat
- 1 nypa gurkmeja
- Salt och vitpeppar
Gör så här:
Vispa schalottenlök, vitvinsvinäger, vatten, torkad dragon och majsstärkelse i en kastrull. Vispa därefter ner veganska mjölken, lite i taget. Värm på under ständigt vispande och låt såsen sjuda tills den har tjocknat. Ta kastrullen från plattan och vispa ner margarinet, lite i taget. Färga eventuellt såsen med lite gul gurkmeja. Salta och peppra.
4. Vegansk tomatsås
Tomatsås passar perfekt till pasta och att laga vegansk behöver inte alls vara krångligt. Smakrik sås som gör det där lilla extra.
Du behöver:
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 2 morötter
- 1 grön paprika
- 2 dl kokta bönor eller kikärtor
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- Oregano
- Salt och peppar
- Olivolja
- Vatten
Gör så här:
Hacka båda löken och vitlöken. Skala och tärna moroten, strimla paprikan och fräs både den, moroten och löken mjuka i olja. Späd med tomatkross, puré och vatten tills såsen är lagom tjock. Krydda med oregano, salt och peppar och låt koka i fem minuter. Tillsätt kikärtor eller bönor och koka ytterligare fem minuter.
5. Vegansk guacamole
Vem älskar inte guacamole? Denna är smaksatt med lime och koriander. Passar till många maträtter.
Du behöver:
- 2 avokado
- Olivolja
- 1 tomat
- 1/2 röd spansk peppar
- 1 bananschalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lime
- Salt och svartpeppar
- 1/2 kruka koriander
Gör så här:
Dela avokadorna och ta ur kärnorna. Pensla snittytorna med olivolja och grilla avokadohalvorna med snittytan nedåt tills den får fin färg. Skär bort stjälkfästet på tomaten. Dela den i halvor och krama ur kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala löken och vitlök, finhacka löken och riv vitlöken. Riv det yttersta skalet av limen och pressa ur saften. Gröp ur avokadoköttet, lägg det i en bunke och mosa det med en gaffel. Blanda i tomat, chili, lök, vitlök och limeskal. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft. Hacka koriander grovt och vänd ner.
6. Vegansk vaniljsås
Vaniljsås är en favorit för många och vi förstår varför, den är supergod. Vegansk vaniljsås som passar bra till efterrätt.
Du behöver:
- 4 dl ekologiska cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
- 5 medjool dadlar, urkärnade
- 3-5 dl vatten, anpassa mängd efter önskad konsistens
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 nypor salt
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Häll såsen över en önskad efterrätt.
7. Vegansk gräddsås
Gräddsås passar bra till husmanskost som exempelvis veganska köttbullar. Såsen är riktig god och krämig.
Du behöver:
- 2 msk veganskt smör
- 1 msk mjöl
- 3,5 dl vegansk grädde
- 1,5 tsk lingonsylt
- 1,5 kinesisk soya
- 0,5 kub lant- eller grönsaksbuljong
- 0,5 krm salt
- 0,5 krm peppar
Gör så här:
Smält det veganska smöret i en kastrull och blanda i mjölet. När det börjar tjockna, tillsätt veganska grädden och rör om. Häll i resten av ingredienserna och koka upp. Smaka av och tillsätt vid behov mer salt och peppar. Låt sjuda tills såsen tjocknat.
Receptinspiration: Wondervegan.se, veganskarecept.se, ica.se, vegomagasinet.se, veganrecept.se, ica.se
Foto:TT