Så väljer du rätt veganskt vin och öl till din gäst
Det är inte helt lätt att bjuda veganer på dryck, det används nämligen animaliska produkter vid framställning av både öl och vin. Vi har pratat med sommeliern Jesper Wictor och rett ut vad det är som egentligen gäller.
Vad är det för animaliskt som används i vintillverkning?
– Om vi bortser från vingården där allt från kompost till naturliga bekämpningsmedel kan innehålla animaliska produkter så är det främst processen då man klarar vinerna. Väldigt många använder gelatin eller äggvita som drar till sig partiklar varefter dessa sjunker till botten och gör att man lätt kan avlägsnas dem genom till exempel filtrering. I främst vita viner brukas också kasein för att korrigera färgen. Från och med 2014 måste dock det stå på etiketten om producenten använts sig av dessa metoder.
Varför används detta?
– Traditionellt sett nyttjas de alternativ som ger bäst resultat, säkert billigast också. Det finns dock andra metoder att klarera vinet som inte innehåller djurprodukter, till exempel benonit (en vulkanisk lera) och ärtprotein. Ytterligare ett sätt är att använda naturlig rening, där vinet klareras genom att de vilar en längre tid på tank eller fat och därefter filtreras.
Finns det kvar i slutprodukten?
– Det går aldrig att säga nej till hundra procent, om det nu spelar någon roll. Men med största sannolikhet, nej.
Här är Jespers val av vegansk dryck:
Vin:
Ars Nova, Spanien, 137 kronor
Pratello Lugana Cattuliano, Italien, 129 kronor
Mousserande
Duval-Leroy Brut Organic, Frankrike 389 kronor.
Sgajo Prosecco, Italien 103 kronor.
Öl
Brekeriet Rhubarbe, Sverige, 25:20 kronor
Stigbergets West Coast, Sverige, 32:90 kronor