Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål
Många har en föreställning om att vegetarisk mat är tråkig och krånglig, vilket inte kunde vara mer fel.
Den här smaskiga hälsoburgaren är helt köttfri och enkel att göra själv. Servera med tomatsalsa med chiafrön, stekt grönkål och valfria tillbehör och du har en helvegetarisk middag med guldkant.
Vegoburgare med chiasalsa och knaperstekt grönkål
4 portioner
Du behöver:
1 paket quornfärs (300 g)
100 g kokta linser
0,5 dl vatten
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
salt och peppar
2 msk BBQ-sås (valfritt)
1 msk smör eller olja till stekning
Salsa med chiafrön:
400 g krossade tomater
1 msk honung
Saften av 1 lime
1-2 msk sambal oelek
3 msk chiafrön
salt och peppar
Tillbehör:
50 g grönkål
4 hamburgerbröd
romansallad, bruten i bitar
skivad tomat
skivad lök
Gör så här:
1. Mixa allt utom quornfärsen till en slät smet. Låt svälla 5-10 minuter.
2. Tillsätt färsen och blanda ordentligt. Forma fyra burgare på fri hand eller med hjälp av en stansring. Stek burgarna i smör eller olja på medelvärme, cirka fyra minuter på varje sida.
3. Gör salsan: Häll av tomatkrosset i ett kaffefilter, tillsätt övriga ingredienser och smaka av.
4. Fixa tillbehören: Stek grönkål krispig i smör eller olja på medelvärme, salta och peppra.
5. Montera burgarna med tillbehören och servera.
Burgaren kan även att läggas på grillen. Använd då gärna ett grillnät och hantera varsamt då den lätt kan falla isär.
Näringsvärde per portion: 287 kcal/26 g kolhydrater/20,5 g protein/11 g fett
Recept och foto: Quorn