Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Vegetarisk påskmat – 12 goda recept

06 apr, 2020
Vegetarisk och vegansk påskmat – 12 recept
Sugen på god vegetarisk eller vegansk påskmat? Vi listar 12 vegetariska och veganska recept som är helt underbara!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lamm, lax, ägghalvor och sill. Som vegetarian eller vegan kan det kännas svårt att få till en härlig och inspirerande påskbuffé utan att tappa just påskkänslan. Vi har samlat 12 recept på påskmat, från festliga förrätter till ljuvliga efterrätter, som passar utmärkt för dig som inte äter kött. Glad påsk!

1. Vegetariska köttbullar med ost och tahini

Vad vore påskbuffén utan köttbullar? Det kan vara lite av en utmaning att hitta goda vegetariska alternativ – men den här lakto-ovo-vegetariska varianten kan nog segla upp som en favorit. Köttbullarna är gjorda på havregryn, riven ost, rostade solroskärnor och tahini. Utöver den magiska smaken är det tacksamt att köttbullar går så snabbt att laga – blanda ner ingredienserna, forma, stek och ge det 5 minuter. Perfekt till buffén!

Till receptet >>

Recept på vegetariska köttbullar med ost och tahini, påskmat
Vegetariska köttbullar med ost och tahini.

2. Potatiskräm med rågsbrödssmulor

Potatis är starkt förknippat med flera högtider och dyker oftast upp även på påskbuffén. Om du är sugen på ett något festligare substitut till den klassiska kokta potatisen – testa potatiskräm. En lättlagad läckerhet som garneras med purjolök, rågbrödssmulor och finhackad gräslök. I receptet används kycklingbuljong, ersätt med grönsaksbuljong eller annan buljong beroende på tycke och smak. Passar även som förrätt!

Annons

Till receptet >>

Recept på potatiskräm med rågbrödssmulor
Potatiskräm med rågbrödssmulor. Foto: Betina Hastoft.

3. Vegansk skärgårdssill med aubergine

Sill är en sann trotjänare bland påskmaten. Om du är sugen på en vegansk variant på påskklassikern är det här receptet för dig. Denna läckra skärgårdssill har en bas av aubergine. Auberginen ligger i en krämig sås gjord på vegansk crème fraiche, äggfri majonnäs och tångrom. Ett ljuvligt recept som inte kommer göra dig besviken!

Till receptet >>

Recept på vegansk skärgårdssill
Vegansk skärgårdssill. Foto: Ica Köket.

4. Vegansk senapssill med aubergine

Inte sugen på skärgårdssill? Då kanske en traditionell senapssill gör susen. Även här används aubergine som bas. Auberginen ligger i en god blandning av senap, vinäger, rödlök, dill och lite socker. Smakerna är förstås precis som den äkta varan minus den fiskiga känslan. Senapssillen håller sig flera dagar i kylskåp, men glöm inte bort att röra om ordentligt innan servering!

Annons

Till receptet >>

Recept på vegansk senapssill med aubergine, perfekt till påskbuffén
Vegansk senapssill med aubergine.

5. Potatissallad med citrongrädde och rom

Ute efter en smakrik potatissallad? Då är det här receptet för dig! Somrig potatissallad gjord på färskpotatis och krämig citrongrädde. Grädden byts ut mot en vegansk variant och numera finns det även vegetariska alternativ som kan ersätta vanlig rom. Oavsett vilket får du en frisk potatissallad perfekt till både påsk- och midsommarbuffén.

Till receptet >>

Potatissallad med citrongrädde och rom.
Potatissallad med citrongrädde och rom. Foto: Nicoline Olsen.

6. Filodegsflarn med schalottenlök, chèvre och valnötter

Kanske en liten bubblare bland den typiska påskmaten, men du kommer inte bli besviken! En festlig färgklick som passar underbart bland övrig färgstark påskmat. Dessa filodegsflarn med schalottenlök, läcker chèvre och valnötter serveras med fördel till sallad. För att korta ner matlagningstiden, använd gula lökar i skivor innan flarnen bakas i ugn i cirka 25-30 minuter. Mums!

Annons

Till receptet >>

Filodegsflarn med schalottenlök, chèvre och valnötter.
Filodegsflarn med schalottenlök, chèvre och valnötter. Foto: Christina Sundien.

7. Halloumibiffar med rödbetshummus

Krydda upp påskmaten med halloumi! Under julen såg vi den griljerade halloumiskinkan som substitut för den traditionella julskinkan. Halloumi är en tacksam ingrediens att jobba med då den funkar i så många olika varianter. Dessa matiga halloumibiffar är fulla av smak och protein. Servera med underbar rödbetshummus och sallad. Det här kan bli en ny favorit på buffén!

Till receptet >>

Halloumibiffar med rödbetshummus
Halloumibiffar med rödbetshummus. Foto: Winnie Methmann.

8. Ugnsbakad paprika med mozzarella

Alla slags rätter som till stor del klarar sig själva i ugnen under matlagningen är tacksamma när det kommer till bufféer. Här behöver du inte lägga mycket tid på själva förberedelserna och tack vare ugnen blir det färdigt snabbt. Ugnsbakad paprika med mozzarella är en perfekt förrätt men också en god varmrätt med en läcker sallad eller som en del av påskbuffén. Variera innehåll efter tycke och smak och njut av härliga, smakrika knyten!

Annons

Till receptet >>

Recept på ugnsbakad paprika med mozzarella och tomat
Ugnsbakad paprika med mozzarella. Foto: Betina Hastoft.

9. Paprikarostade morötter med linser

Satsa på primörer! Rostade grönsaker är alltid en hit och passar både till fest och vardag. Servera paprikarostade morötter med linser och fräsch dressing bestående av balsamvinäger, olivolja, honung, salt och svartpeppar. Servera med vegansk vitost exempelvis av sorten Violife Greek White, ett mjölkfritt alternativ till fetaosten som istället är gjord på kokosolja och GMO-fri stärkelse. Konsistensen är densamma!

Annons

Till receptet >>

Recept på paprikarostade morötter med linser
Paprikarostade morötter med linser. Foto: Betina Hastoft.

10. Bananglass med kokos, nötter och kolasås

Glass är ett säkert kort oavsett högtid, inte minst under vår- och sommarhalvåret. Men att hitta en någorlunda enkel variant att göra hemma kan vara svårt. Inte minst om den ska vara vegansk. Den här bananglassen uppfyller alla krav – den är god, busenkel och helt utan animaliska ingredienser. Hur bra? Glassen innehåller endast en ingrediens – frysta bananer. I kombination med kokos, nötter och läcker kolasås har du en underbar efterrätt till påskbuffén. Hugg in!

Annons

Till receptet >>

Nyttig nice cream med nötter och kolasås.
Bananglass med kokos, nötter och kolasås. Foto: Nina Olsson från Nourish Atelier.

11. Söta rosenägg med marsipan

Ingen påskbuffé utan ägg i någon form! Skippa de autentiska äggen och satsa på ljuvliga rosenägg istället. Dessa rosenägg med marsipan och vit choklad är läckra små munsbitar med oslagbar påskkänsla. Satsa på en lekfull garnering, gärna i form av torkade rosenblad eller valfri ätbar dekoration som du gillar.

Till receptet >>

Recept på söta och supergoda rosenägg
Söta rosenägg med marsipan. Foto: Betina Hastoft.

12. Festliga maränger utan ägg

Vem älskar inte maränger? Små, lätta munsbitar som kan toppas med säsongens läckerheter i frukt- och bärväg. Men med tanke på att deras bas är just äggvita har både veganer och äggallergiker tvingats välja bort bakverket. Så vad är lösningen? En minst lika ljuvlig variant gjort på aquafaba, nämligen spadet från kikärtor. Och oroa dig inte – kikärtslukten och smaken försvinner i ugnen. Win-win!

Annons

Till receptet >>

Maränger utan ägg. Toppa gärna med färska bär!
Maränger utan ägg. Foto: IBL.

LÄS MER:

Vegansk festmat – 15 läckra recept

Annons