Vegetarisk påskmat – 12 goda recept
Lamm, lax, ägghalvor och sill. Som vegetarian eller vegan kan det kännas svårt att få till en härlig och inspirerande påskbuffé utan att tappa just påskkänslan. Vi har samlat 12 recept på påskmat, från festliga förrätter till ljuvliga efterrätter, som passar utmärkt för dig som inte äter kött. Glad påsk!
1. Vegetariska köttbullar med ost och tahini
Vad vore påskbuffén utan köttbullar? Det kan vara lite av en utmaning att hitta goda vegetariska alternativ – men den här lakto-ovo-vegetariska varianten kan nog segla upp som en favorit. Köttbullarna är gjorda på havregryn, riven ost, rostade solroskärnor och tahini. Utöver den magiska smaken är det tacksamt att köttbullar går så snabbt att laga – blanda ner ingredienserna, forma, stek och ge det 5 minuter. Perfekt till buffén!
Till receptet >>
2. Potatiskräm med rågsbrödssmulor
Potatis är starkt förknippat med flera högtider och dyker oftast upp även på påskbuffén. Om du är sugen på ett något festligare substitut till den klassiska kokta potatisen – testa potatiskräm. En lättlagad läckerhet som garneras med purjolök, rågbrödssmulor och finhackad gräslök. I receptet används kycklingbuljong, ersätt med grönsaksbuljong eller annan buljong beroende på tycke och smak. Passar även som förrätt!
Till receptet >>
3. Vegansk skärgårdssill med aubergine
Sill är en sann trotjänare bland påskmaten. Om du är sugen på en vegansk variant på påskklassikern är det här receptet för dig. Denna läckra skärgårdssill har en bas av aubergine. Auberginen ligger i en krämig sås gjord på vegansk crème fraiche, äggfri majonnäs och tångrom. Ett ljuvligt recept som inte kommer göra dig besviken!
Till receptet >>
4. Vegansk senapssill med aubergine
Inte sugen på skärgårdssill? Då kanske en traditionell senapssill gör susen. Även här används aubergine som bas. Auberginen ligger i en god blandning av senap, vinäger, rödlök, dill och lite socker. Smakerna är förstås precis som den äkta varan minus den fiskiga känslan. Senapssillen håller sig flera dagar i kylskåp, men glöm inte bort att röra om ordentligt innan servering!
Till receptet >>
5. Potatissallad med citrongrädde och rom
Ute efter en smakrik potatissallad? Då är det här receptet för dig! Somrig potatissallad gjord på färskpotatis och krämig citrongrädde. Grädden byts ut mot en vegansk variant och numera finns det även vegetariska alternativ som kan ersätta vanlig rom. Oavsett vilket får du en frisk potatissallad perfekt till både påsk- och midsommarbuffén.
Till receptet >>
6. Filodegsflarn med schalottenlök, chèvre och valnötter
Kanske en liten bubblare bland den typiska påskmaten, men du kommer inte bli besviken! En festlig färgklick som passar underbart bland övrig färgstark påskmat. Dessa filodegsflarn med schalottenlök, läcker chèvre och valnötter serveras med fördel till sallad. För att korta ner matlagningstiden, använd gula lökar i skivor innan flarnen bakas i ugn i cirka 25-30 minuter. Mums!
Till receptet >>
7. Halloumibiffar med rödbetshummus
Krydda upp påskmaten med halloumi! Under julen såg vi den griljerade halloumiskinkan som substitut för den traditionella julskinkan. Halloumi är en tacksam ingrediens att jobba med då den funkar i så många olika varianter. Dessa matiga halloumibiffar är fulla av smak och protein. Servera med underbar rödbetshummus och sallad. Det här kan bli en ny favorit på buffén!
Till receptet >>
8. Ugnsbakad paprika med mozzarella
Alla slags rätter som till stor del klarar sig själva i ugnen under matlagningen är tacksamma när det kommer till bufféer. Här behöver du inte lägga mycket tid på själva förberedelserna och tack vare ugnen blir det färdigt snabbt. Ugnsbakad paprika med mozzarella är en perfekt förrätt men också en god varmrätt med en läcker sallad eller som en del av påskbuffén. Variera innehåll efter tycke och smak och njut av härliga, smakrika knyten!
Till receptet >>
9. Paprikarostade morötter med linser
Satsa på primörer! Rostade grönsaker är alltid en hit och passar både till fest och vardag. Servera paprikarostade morötter med linser och fräsch dressing bestående av balsamvinäger, olivolja, honung, salt och svartpeppar. Servera med vegansk vitost exempelvis av sorten Violife Greek White, ett mjölkfritt alternativ till fetaosten som istället är gjord på kokosolja och GMO-fri stärkelse. Konsistensen är densamma!
Till receptet >>
10. Bananglass med kokos, nötter och kolasås
Glass är ett säkert kort oavsett högtid, inte minst under vår- och sommarhalvåret. Men att hitta en någorlunda enkel variant att göra hemma kan vara svårt. Inte minst om den ska vara vegansk. Den här bananglassen uppfyller alla krav – den är god, busenkel och helt utan animaliska ingredienser. Hur bra? Glassen innehåller endast en ingrediens – frysta bananer. I kombination med kokos, nötter och läcker kolasås har du en underbar efterrätt till påskbuffén. Hugg in!
Till receptet >>
11. Söta rosenägg med marsipan
Ingen påskbuffé utan ägg i någon form! Skippa de autentiska äggen och satsa på ljuvliga rosenägg istället. Dessa rosenägg med marsipan och vit choklad är läckra små munsbitar med oslagbar påskkänsla. Satsa på en lekfull garnering, gärna i form av torkade rosenblad eller valfri ätbar dekoration som du gillar.
Till receptet >>
12. Festliga maränger utan ägg
Vem älskar inte maränger? Små, lätta munsbitar som kan toppas med säsongens läckerheter i frukt- och bärväg. Men med tanke på att deras bas är just äggvita har både veganer och äggallergiker tvingats välja bort bakverket. Så vad är lösningen? En minst lika ljuvlig variant gjort på aquafaba, nämligen spadet från kikärtor. Och oroa dig inte – kikärtslukten och smaken försvinner i ugnen. Win-win!
Till receptet >>
LÄS MER: