Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Vårsallad med sotad salmalax och primörer

13 jan, 2013
AvSofie Nyblin
Himmelskt god vårsallad med sotad salmalax och primörer som rädisor, sparris och sockerärtor. Toppa med en asiatisk dressing.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vårsallad med sotad salmalax och primörer.
Vårsallad med sotad salmalax och primörer.

4 personer

Tid: 25 minuter

Du behöver:

400 g Salmalax

1 liter 10 % rimlag (1 liter vatten, 1 dl salt. Koka upp och låt svalna)

20 små blandade gourmettomater i olika färger (halverade)

15 rädisor

1 knippe grön sparris (ca 180 g, förvällda och delade på längden)

1 pkt sockerärtor (delade på längden)

8 mellanstora färskpotatisar (ca 500 g, kokta)

olivolja, till stekning

3 tsk socker

blandade gröna blad (t ex bladspenat, rucola, mangold)

rostade sesamfrön (till servering)

1 kruka mynta

Asiatisk dressing:

2 msk soja

1 tsk risvinäger (går att utesluta)

1 1/2 tsk socker

1 tsk fisksås

1 tsk sesamolja

Annons

saften från 1 lime

Gör så här:

Skiva rädisorna på mandolin eller med kniv. Lägg i isvatten/kallt vatten i ca 20 minuter. Rimma laxen i den svalnade lagen i ca 15–20 min. Under tiden, blanda ihop ingredienserna till asiatiska dressingen. Ställ åt sidan. Stek potatisen tills den får fi n färg runt om. Håll varmt. Klappa laxen torr, strö över lite socker på båda sidor av laxen och sota den några sekunder i en ren stekpannan. Gör sedan likadant på andra sidan. Häll av rädisorna och torka av på en bit papper. Fördela först salladen. Lägg därefter på den varma potatisen och resten av salladsingredienserna. Toppa med den sotade laxen, ringla över dressingen och strö över sesamfrön och färsk mynta. Servera med ingefärsmajo och en bit grillat bröd.

Recept: Victoria Nordström
Foto: Jenny Grimsgård

Annons