Vårsallad med sotad salmalax och primörer
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
400 g Salmalax
1 liter 10 % rimlag (1 liter vatten, 1 dl salt. Koka upp och låt svalna)
20 små blandade gourmettomater i olika färger (halverade)
15 rädisor
1 knippe grön sparris (ca 180 g, förvällda och delade på längden)
1 pkt sockerärtor (delade på längden)
8 mellanstora färskpotatisar (ca 500 g, kokta)
olivolja, till stekning
3 tsk socker
blandade gröna blad (t ex bladspenat, rucola, mangold)
rostade sesamfrön (till servering)
1 kruka mynta
Asiatisk dressing:
2 msk soja
1 tsk risvinäger (går att utesluta)
1 1/2 tsk socker
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja
saften från 1 lime
Gör så här:
Skiva rädisorna på mandolin eller med kniv. Lägg i isvatten/kallt vatten i ca 20 minuter. Rimma laxen i den svalnade lagen i ca 15–20 min. Under tiden, blanda ihop ingredienserna till asiatiska dressingen. Ställ åt sidan. Stek potatisen tills den får fi n färg runt om. Håll varmt. Klappa laxen torr, strö över lite socker på båda sidor av laxen och sota den några sekunder i en ren stekpannan. Gör sedan likadant på andra sidan. Häll av rädisorna och torka av på en bit papper. Fördela först salladen. Lägg därefter på den varma potatisen och resten av salladsingredienserna. Toppa med den sotade laxen, ringla över dressingen och strö över sesamfrön och färsk mynta. Servera med ingefärsmajo och en bit grillat bröd.
Recept: Victoria Nordström
Foto: Jenny Grimsgård