Vietnamesiska rispannkakor med räkor
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
I Vietnam äts rispannkakorna som street food under namnet bánh xèo och betyder ordagrant “fräsande pannkaka” efter just det livliga fräsandet smeten ger ifrån sig när den landar i pannan.
Annons
Rispannkakor med räkor
De gula pannkakorna får färg av gurkmeja.
4 portioner
Du behöver:
250 g (4 ½ dl) rismjöl
2 msk vetemjöl
1 msk mald gurkmeja
Salt och svartpeppar
1 förpackning kokosmjölk, 400 ml
2 ½ dl vatten
1 ägg
2 msk olja till stekning
Fyllning:
150 g frysta gröna sojabönor
300 g stora skalade ishavsräkor
2 msk olja, till stekning
1 gurka
2 mango
1 bunt salladslök
2 nävar böngroddar
1 kruka färsk koriander
4 stjälkar färsk mynta
1 kruka färsk basilika
4 msk sweet chili-sås
1 msk srirachasås
Gör så här:
- Rör ihop mjölsorterna med gurkmeja, salt och peppar i en skål. Vispa ner kokosmjölk och vatten till en slät smet. Vispa till sist ner ägget. Låt smeten vila i 30 minuter. Stek tunna pannkakor av smeten i olja, tills de är gyllene på båda sidor.
- Häll sojabönorna i en skål och häll kokande vatten över. Häll av vattnet efter två minuter. Trä eventuellt räkorna på spett. Skär gurkan i tunna strimlor. Skala och skiva mangon. Finhacka salladslöken. Skölj böngroddar och örter. Rör ihop chilisåserna i en skål.
- Fyll pannkakorna med grönsaker, plockade örter och räkor. Ringla över såsen och servera.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons