Vin på allra högsta nivå – druvorna som växer i Anderna
Det är brant, det är halt av gårdagens regn och det är jobbigt – men det är obeskrivligt vackert! Vi är ett gäng som mödosamt vandrar vägen upp till fäboden Rakssetra i Loen i Norge. Väl uppe får vi lön för mödan: njuta av den overkliga utsikten över fjorderna plus en provsmakning av Terrazas de los Andes viner.
Efter avsmakning och tilltugg vandrar vi nedåt igen för att duscha av oss strapatserna och förbereda oss för middagen. Den serveras på Hoven – en restaurang som bokstavligen hänger ut över klippavsatsen och via sina glaspartier och enorma terrass ger en slående utsikt över fjällen och hotell Alexandra nedanför.
En skylift tar oss upp till Hoven som ligger på 1011 meters höjd, och det inte är en slump att vi befinner oss just här: det är nämligen på sådan hög altitud som druvorna till Terraza del los Andes viner växer i Mendoza, Argentina – därav namnet på vinhuset som anses vara en av landets främsta. Vinmakare Hervé Birnie-Scot ville skapa en fusion av Frankrike och Argentina med bergens unika terroir. Resultatet: sprudlande livliga viner med massor av intensiv frukt och färg, fräsch elegans och naturlig friskhet.
I portföljen finns bland annat en chardonnay, malbec och cabernet sauvignon och i dagarna lanseras flaskorna med en helt ny design. De nya etiketterna speglar naturen och området där vindruvorna växer via en silhuett av en bergskedja som klättrar runt hela flaskan.
Maten vi får på tallriken, med fokus på grillat och vilda smaker, matchar vinerna utmärkt. Allt serverat på en perfekt plats för att matcha den höga nivå som dessa viner levererar på. Där jorden möter himlen.
Foto: Eline Jacobine, Jenny Norberg