Vinkokta musslor med frasigt örttäcke
4–6 personer
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
1 nät musslor, ca 1 kg
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackade färska örter (går också bra med frysta provençaleörter)
4 msk smör
4 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
lite vatten om vinet inte täcker musslorna i kastrullen
1 citron, rivet skal
3 skivor vitt bröd
2–3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 msk finhackade örter
salt och peppar
Gör så här:
Finhacka lök, vitlök och örter och fräs i några matskedar smör. Häll över vinet och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och lägg i musslorna och koka under lock i 4–5 minuter. Låt musslorna svalna i spadet och plocka ur dem med hjälp av en hålslev. Plocka bort ena halvan av skalet och lägg musslorna på en plåt. Blanda citronskalet med smulat bröd, finhackad vitlök, örter och olivolja samt lite salt och peppar. Fördela brödblandningen över musslorna. Grilla högt upp i ugnen på 225° i ett par minuter, tills brödytan fått en fin gyllene färg. Servera gärna musslorna medan de fortfarande är lite varma.
Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Philips