Vinterns godaste kakor och konfekt
Smått, gott och framförallt enkelt! Vi samlat nio favoriter när det kommer till kakor, praliner och konfekt. Här hittar du klassiker som rocky road och mandelrulle med nougat. Men också lyxiga havrebollar med en vuxen twist och otroliga maränger med kokos. Cornflakes- och popcorntoppar är ett litet wild card på listan men busenkel att göra och försvinnande goda!
Rocky road
En älskad klassiker.
18 bitar
Du behöver:
300 g mjölkchoklad
150 g Dumlekola
40 g minimarshmallows
100 g saltade jordnötter eller blandade nötter
Gör så här:
- Hacka chokladen och smält över vattenbad. Dela kolorna. Vänd ner kolor, marshmallows och nötter i den smälta chokladen.
- Fördela massan jämnt i en liten form, cirka 12 x 24 cm, med bakplåtspapper. Ställ i kylen i minst 2 timmar.
- Skär i bitar. Förvara kallt i en burk med tättslutande lock.
Cornflakes- och popcorntoppar
Passar bra att göra med barnen. Byt till vit choklad om du vill.
35 stycken
Du behöver:
50 g mandelsplitter
250 g mjölkchoklad
30 g cornflakes
10 g poppade popcorn
1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Rosta mandelsplittret i en torr stekpanna till lätt gyllene färg. Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
- Vänd ner cornflakes, popcorn, rostad mandel och salt i chokladen. Fördela massan i små pappersformar. Låt stå kallt i minst 1 timme.
Lyxiga havrebollar med vuxen smak
Använd valfri topping, t ex kokos, strössel, hackade mandlar/nötter eller bärpulver.
35 stycken
Du behöver:
6 dl havregryn
125 g rumsvarmt smör
1 ¼ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
50 g riven mandelmassa
4 msk nybryggt kaffe
1 nypa salt
2 msk mörk rom
2 dl valfri garnering
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta ihop till en jämn massa. Forma till små bollar och rulla dem i din valda topping.
- Ställ dem gärna kallt minst 1 timme före servering.
Pistaschkakor med chili och choklad
Spröda och fyllda med godsaker. Anpassa mängden chili efter styrkan.
30 stycken
Du behöver:
250 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
Ca 1 tsk chiliflingor
40 g osaltade pistaschnötter
50 g mörk choklad
180 g kallt smör
250 g socker
1 ägg
Gör så här:
- Sikta vetemjöl och bakpulver i en skål. Vänd ner chiliflingor och pistaschnötter.
- Hacka chokladen, skär smöret i tärningar och blanda med mjölet. Samla ihop degen med socker och ägg.
- Rulla degen till en avlång rulle, slå in i bakplåtspapper och lägg i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 180°. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 8–10 minuter, låt svalna på galler.
Chokladmaränger med kokos
Goda att äta som de är eller som tillbehör till en dessert.
18 stycken
Du behöver:
1 ½ äggvita
½ tsk sherryvinäger
100 g florsocker
75 g mörk choklad
40 g kokosmjöl
Gör så här:
- Vispa äggvitorna styva, tillsätt vinäger och vispa igen. Tillsätt sockret lite i taget medan du fortsätter vispa tills massan är helt stel.
- Hacka chokladen, smält och ställ åt sidan. Vänd ner kokos- mjölet i de vispade vitorna. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i smeten så den får en fin marmorering.
- Sätt på ugnen på 120°. Fördela smeten i små högar på en plåt med bakplåtspapper, och grädda i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.
Jordnötskakor med kola
För ännu mer jordnötssmak, byt mandeln mot jordnötter.
25 stycken
Du behöver:
250 g (4 dl) vetemjöl
½ tsk bakpulver
60 g salta mandlar
3 msk jordnötssmör
200 g kallt smör
250 g (2 ¾ dl) socker
1 ägg
Kola:
100 g (1 dl) socker
30 g smör
Gör så här:
- Blanda vetemjöl och bakpulver. Hacka mandeln och blanda ner tillsammans med jordnötssmöret.
- Skär smöret i tärningar och blanda ner tillsammans med socker och ägg.
- Kola: Smält socker i en kastrull, tillsätt smör och låt koka tills det blir en kolasmet. Kyl något och vänd ner kolan i smeten.
- Rulla degen till en lång rulle, slå in i bakplåtspapper och lägg i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 180°. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper Grädda i 8–10 minuter, låt svalna på galler.
Vaniljfudge med pekannötter och tranbär
Tranbär och nötter sätter smak på den milda fudgen.
40 stycken
Du behöver:
1 burk kondenserad mjölk
125 g smör
1 ½ dl standardmjölk
4 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
100 g pekannötter
50 g torkade tranbär
1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Blanda kondenserad mjölk, smör, mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
- Koka upp och låt sjuda på medelvärme under omrörning i 20–25 minuter, tills massan fått en något mörkare färg och en temperatur på 117°.
- Häll i en skål och vispa med elvisp i 20 minuter, tills massan är luftig och har svalnat. Vänd ner pekannötter, tranbär och salt.
- Fördela massan i en form, ca 18 x 18 cm, med bakplåtspapper. Ställ i kylen i minst 6 timmar, gärna till nästa dag. Skär i bitar.
Körsbärskulor med choklad och mandelmassa
Ruby är en naturligt rosa choklad som givetvis kan bytas mot annan, valfri choklad.
15 stycken
Du behöver:
60 g inlagda körsbär,t ex Amarena eller Maraschino
200 g mandelmassa
3 msk mandelmjöl
Garnering:
25 g rostade mandlar
150 g rubychoklad
Gör så här:
- Låt körsbären rinna av men spara lite av lagen. Finhacka bären. Riv mandelmassan och blanda med körsbär, mandelmjöl och 1–2 msk av körsbärslagen (det ska vara en fast konsistens). Rulla till bollar.
- Garnering: Hacka de rostade mandlarna fint. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna i chokladen. Lägg på bakplåtspapper och toppa med mandelhack innan chokladen stelnat. Förvara kallt i en burk med tättslutande lock.
Mandelrulle med nougat
Täck kaveln med lite florsocker så blir det lättare att kavla.
30 skivor
Du behöver:
300 g mandelmassa
1 msk florsocker
100 g mjuk nougat
50 g valnötter
1 msk frystorkade hallon
Garnering:
75 g mörk choklad
25 g valnötter
1 msk frystorkade hallon ev guldströssel eller dylikt
Gör så här:
- Kavla ut mandelmassan tunt till en rektangel, ca 30 x 17 cm. Skär nougaten i tunna skivor (ev med osthyvel) och lägg ut i ett jämnt lager över mandelmassan.
- Hacka nötterna fint och strö över nougaten tillsammans med smulade hallon. Rulla ihop som en rulltårta och täck med plastfolie. Lägg i kyl ca 30 minuter.
- Garnering: Smält chokladen över vattenbad och pensla på rullen. Strö på nötter, hallon och ev guldströssel innan chokladen stelnat. Låt stå kallt och skär i skivor vid servering.
Foto: Betina Hastoft