Visste du det här om Guide Michelin?
Den första guiden lanserades redan 1900 på initiativ av bröderna André och Édouard Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att:
1. Slita på däcken så att de behövde köpa nya.
2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck).
De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.
Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”.
De åtråvärda stjärnorna
Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet. I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1-5 bestick). Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar. Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.
- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”.
- Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”.
- En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.