Vit choklad- och hallonmoussetårta på chokladbotten
10–12 bitar
Till 2 tårtbottnar, 20 cm i diameter
Chokladbotten:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad av god kvalitet
2 msk kallt kaffe
Hallonmousse:
6 gelatinblad
300 g hallon, frysta
2 msk likör, gärna hallon. Outspädd hallonsaft går också bra.
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vitchokladmousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering:
1 liter röda vinbär
1 bukett nejlikor eller andra vackra blommor
florsocker att pudra över
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen. Blanda med äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och rör ner den tillsammans med det kalla kaffet i smeten.
Smörj formen med smör. Fyll sedan med smeten. Grädda i mitten av ugnen cirka 15–20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt bottnen svalna och dela den sedan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i tårtringen.
Blötlägg gelatinbladen till hallonmoussen i kallt vatten i fem minuter. Mixa hallonen med likör och passera dem genom en sil. Vispa äggula och florsocker krämigt. Vispa grädden till fast konsistens. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull ihop med 1 dl av grädden. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden och blanda sedan med övriga ingredienser med hjälp av en slickepott. Bred ut moussen över kakan i formen och slå formen mot ett hårt underlag så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck med plastfilm och sätt i frysen i minst 4 timmar.
Smält chokladen till vitchokladmoussen i vattenblad. Rör tills den är helt slät, låt svalna något. Vispa grädden, rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och vänd ner dem i smeten. Bred moussen över den stelnade hallonmoussen och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Ta ut tårtan en stund innan servering och dekorera den med blommor och vinbär.
Tips: Fyll överbliven mousse i små portionsformar eller glas och frys in!
Av: Anna Wendt & Rebecca Petrovic
Foto: Lisa Björner
LÄS MER: 9 vackra tårtfat med fot