Vit sparris med parmesankräm och mandel
Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson, har tillsammans med Briska tagit fram recept på goda snittar som passar perfekt till deras nya alkoholfria cider. Här hittar du fler recept >>
Tips! Det blir allra snyggast om du använder en spritspåse, men det går självklart bra att använda en tesked för att lägga upp parmesankrämen på sparrisbiten inför servering.
Receptet ger 10 bitar.
Du behöver:
Vit sparris 5 st
Citronjuice från 1 st citron
Smör 50 g
Parmesan, riven 50 g
Grädde 1 dl
Matolja 2 dl
Ägg 1 st
Mandlar 0,5 dl
Salt
Rapsolja
Gör så här:
1. Ta den vita sparrisen, skär av roten och släng den. Skala sedan sparrisen fyra centimeter från toppen och nedåt. Skär av toppen av sparrisen och lägg den åt sidan.
2. Sjud den skalade sparrisstammen i saltat vatten, citronjuice och smör i 7-10 minuter och låt sedan svalna i lagen. Skär sedan upp sparrisen i munsbitar, ca 3-5 cm.
3. Ta fram sparristoppen och hyvla den tunt med mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten fram tills servering.
4. Rosta mandeln i ugn på 150°c med lite olja och salt tills gyllene. Hacka sedan upp mandeln.
5. Värm upp grädde och riven parmesan. Häll upp gräddblandningen i en bunke som passar att mixa i och tillsätt ägget. Mixa och tillsätt oljan långsamt tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och fyll sedan en spritspåse med krämen.
6. Klicka ut lite av parmesankrämen på sparrisbitarna. Lägg sedan på en skiva av den hyvlade sparristoppen. Toppa med en större klick av krämen och strö över mandel. Servera.