Vet du vad den vita substansen i laxen är?
När lax tillagas är det inte ovanligt att det kommer ut vit substans. Det spelar ingen roll om det är en fryst portionsbit från affären eller en nyfångad, färsk filé köpt från den lokala fiskhandlaren.
Recept:10 enkla rätter med lax
En del tror att den vita substansen är fett, andra tror att det är tillsatser som har sprutats in i fiskfilén för att den ska få bättre färg eller storlek. Inget av alternativen är rätt. Det vita är nämligen ett protein som heter albumin och är ett äggviteprotein.
När laxfilén når en temperatur på mellan 140-150 grader pressas saften ur proteinet ut och stelnar. Det är då det blir vitt. Det är alltså ingen fara att äta det vita proteinet, men tycker du att det ser oaptitligt ut finns det vissa saker du kan göra åt det.
Saltvatten eller lägre temperatur
Ett alternativ är att låta laxfilén ligga i saltvatten i någon timme innan du tillagar den. Saltet löser upp albuminet och ger dessutom fisken en god smak. Saltvatten gör du på 1 msk per 2 dl vatten. Ett annat alternativ är att tillaga fisken på en lägre temperatur. Det kommer alltid att rinna ut en del protein när fisken blir upphettad men med dessa tips minskar åtminstone mängden.
Läs också: Därför ska du inte grilla lax i aluminiumfolie
Källa This is Insider