Vita jordgubbar – med smak av ananas!
På engelska kallas de vita jordgubbarna för pineberries (pineapple + strawberry) men i Sverige kallar vi de kort och gott för vita jordgubbar.
De började säljas kommersiellt i New York 2012 men kan nu även hittas på flera restauranger och marknader runt om i Europa. Du kan även köpa plantor för att odla hemma. Det bästa av allt? Fåglarna låter bären vara på grund av den vita färgen. Bara det!
Odla vita jordgubbar hemma:
1. Köp en planta. På Odla.nu kostar de 90 kronor.
2. Välj ut ett ställe med mycket sol.
3. Se till att plantan får väldränerad och näringsrik jord vid planteringen.
4. De vita jordgubbarna ger skörd mellan juni och juli.
5. Skydda plantorna med halm eller liknande över vintern.
Jordgubbspaj med vita eller röda jordgubbar
Ingredienser:
100 g vit choklad
350 g jordgubbar (vita eller vanliga)
1⁄2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
3⁄4 dl strösocker
0,5 dl kokos
1 1⁄2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skiva gubbarna. Smöra och bröa pajformarna.
- Lägg gubbarna i pajformen. Strö över socker och potatismjöl. Hacka den vita chokladen och strö över.
- Blanda socker, havregryn och mjöl i en bunke. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg.
- Fördela smuldegen i portionsformarna.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.