Vita muffins med rosenbladstopping och vanilj
8-10 muffins
Muffins:
125 g smör
2 dl (125 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
2 ägg
1 ¼ dl (125 g) strösocker
2 msk mjölk
1 msk rosenvatten
1 msk hackade rosenblad (kan uteslutas, rosenblad är ätliga så länge de inte är besprutade, försäkra dig om det först)
lite smör till kakformarna
Topping:
100 g naturell färskost
50 g mjukt smör
1 dl (50 g) florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
rosenblad
äkta vaniljpulver
Så här gör du:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Smält smöret.
3. Vänd ihop mjöl med bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
4. Knäck äggen i en annan bunke och vispa upp med socker till en ljus, luftig massa.
5. Tillsätt mjölblandningen under omrörning.
6. Tillsätt mjölk, rosenvatten och det smälta smöret.
7. Hacka rosenbladen och vänd ner i smeten.
8. Fördela smeten i 8–10 smorda, små metallformar eller muffinsformar.
9. Grädda gyllene i ugnen, ca 15 minuter, känn med sticka.
10. Låt svalna på ett ugnsgaller.
11. Rör ihop färskosten med rumsvarmt smör och florsocker.
12. Smaka av med vaniljsocker.
13. Ta ut muffinsarna ur formarna och bred en klick topping på var och en.
14. Garnera med rosenblad och pudra gärna lite vaniljpulver över.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: