Vitello tonnato
Tid: 2 timmar 20 minuter
4 personer
Du behöver:
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
1,2 kg kalvstek (uppbunden)
5 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
3 kryddnejlikor
Sås:
95 g tonfisk i olja (helst olivolja eller solrosolja)
4 sardellfiléer
2 äggulor
2 msk citronjuice
1 1/4 dl olivolja
salt och peppar
Till servering:
citronklyftor
kapris
persilja
Gör så här:
Skala morot, lök och vitlök och skär dessa och sellerin i grova bitar. Lägg ner steken och resten av ingredienserna i en rymlig kastrull, fyll på med lite vatten om det behövs täckas mer. Låt koka upp och sänk sedan värmen så det sjuder i ca 1 timme och 15 min, ställ sedan åt sidan och låt svalna av i 30 min. Lägg upp steken i en ugnsform och täck med folie, spara buljongen. Låt stå i ugnen på låg värme tills såsen är klar.
Koka ner buljongen så att den får en kraftigare smak. Spara sedan 2 1/2 dl av buljongen till såsen. Lägg tonfisk med sin olja och sardeller i en mixer, mixa till en slät massa. Tillsätt äggulor och citronjuice och mixa vidare. Häll sedan ner oljan i en tunn stråle under tiden som mixern kör runt. Häll sedan ner buljongen gradvis, tills konsistensen på såsen blir som en tunn majonnäs. Skär upp steken och häll på såsen. Toppa med kapris och lite persilja.
Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna