Därför är kål så nyttigt – experten förklarar
Kål är hälsobomber sprängfyllda med nyttigheter. Allas kostrådgivare Ulrika Davidsson slår ett slag för att fler ska njuta av supergrönsaken.
Borde vi äta mer kål?
– Absolut! Kål är en av de mest näringstäta grönsaker som finns och innehåller massor med C-vitaminer och antioxidanter. Dessutom är många kålväxter fyllda med kalcium och järn, framför allt de gröna kålsorterna, till exempel grönkål och brysselkål.
Hur påverkar kål kroppen?
– Kål anses vara bra för immunförsvaret, dessutom anses pektinet som finns i kål vara blodsockersänkande. Eftersom kål innehåller mycket antioxidanter renar det kroppen från toxiner. Kål anses också vara bra för att sänka det onda kolesterolet (LDL). Redan för 2 000 år sedan använde grekerna kål för att skydda mot flera sjukdomar, bland annat cancer.
Hur kan man variera kålen i sin kost?
– Att göra i ordning en skål med råkost och ha i kylskåpet och använda som tillbehör till maten är ett bra tips! Strimla olika kålsorter och blanda ner olja, vinäger, en gnutta flytande honung, salt, peppar och lite örter. Råkosten håller sig i flera dagar.
Andra bra tips är att woka kålsorter och ha som tillbehör, använda kål som bas i gratänger och smaksätta med senap, curry, citron eller örter, eller göra en god paj med kål som bas. Testa också att använda grönkål i en smoothie och blanda ner lite goda frukter, ingefära och lime. Fermenterad, syrad, kål eller surkål är också fantastiskt gott och går att köpa i glasburkar i butik.
Recept: Nyttig råkostsallad
Vilken är din favoritkål?
– Vitkål för att det finns så många användningsområden! Jag strimlar den tunt och gör en råkostsallad. Jag gör även en god coleslaw och ibland stuvar jag vitkål – det är magiskt gott tillsammans med en god korv och senap.
Läs mer: 7 anledningar till att äta mer grönkål
Är någon sorts kål nyttigast?
– Grönkål är väldigt nyttigt för denna råvara har hög procenthalt näring – ett så kallat superlivsmedel med höga halter av C-vitamin, men även mycket järn!
Recept: Krispiga grönkålschips
Är det nyttigast att äta rå kål?
– Ja, det är alltid nyttigast att äta råa grönsaker, för då behålls alla vitaminer och dessutom viktiga fibrer för matsmältningen.
Någon ”bortglömd” kål som borde lyftas fram mer?
– Jag älskar fänkål! Att skiva fänkål och lägga på en bit getost, valnötter, örter och ringla lite honung över och sedan gratinera i ugnen är ljuvligt gott!
Recept: Senapsdressad sallad med fänkål, grönkål och rödkål
Av: Charlotte Silfverberg