Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon
Tid: 1 timme
4 personer
Du behöver:
1/2 dl ströbröd
4 dl grädde
4 äggulor
400 g kalvfärs
salt och vitpeppar
smör (till stekning)
Potatispuré:
450 g potatis
1/2 dl grädde
1 dl mjölk, 3 %
15 g smör
riven muskot
salt och vitpeppar
Rårörda lingon:
250 g lingon
1/2 dl socker
Gör så här:
Häll lingon och socker i en skål och blanda om. Rör runt lite då och då tills allt socker löst sig. Skala och skär ner potatisen i mindre bitar, koka i saltat vatten cirka 25 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av lite innan du gör purén. Värm grädde och mjölk i en kastrull och häll över potatisen. Vispa till en fluffig puré. Smaka av med smör, salt och peppar. Häll ströbröd, grädde, muskot och äggulor i en bunke och blanda, låt dra ett par minuter och rör sedan ner färsen. Krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt. Låt sen stå ett tag innan du formar smeten till biffar, cirka 1 1/2 cm tjocka. Vänd dem i lite ströbröd innan du steker dem i smör cirka 4 minuter på varje sida. Servera wallenbergarna och purén med rårörda lingon och gröna ärter.
Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna