Yoghurtglass med körsbärskompott
4 personer
Tid: 1 timme
Körsbärskompott:
1 kg körsbär
200 g socker (ca 2 1/4 dl)
1 vaniljstång, fröna
Yoghurtglass:
1 1/2 dl lättmjölk
1/2 liter naturell yoghurt, 3–4 % fetthalt
2 äggvitor
150 g ljust rörsocker (1 2/3 dl)
Gör så här:
Gör körsbärskompotten först så den får svalna. Koka körsbär och socker på låg värme tills bären brister och det börjar tjockna. Ta av från värmen, rör ner vaniljfrön och låt blandningen kallna helt. Ta bort kärnorna. Värm mjölken i en kastrull på låg värme och låt sedan svalna till rumstemperatur. Vispa äggvitorna och blanda dem med yoghurt och socker. Vänd försiktigt ner det i mjölken. Häll det i glassmaskin eller i en bunke som du placerar i frysen, rör om då och då.
Fyll små formar med 2 tsk kompott, lägg sedan ett lager med glass, och avsluta med ytterligare ett lager kompott. Lägg formarna i frysen och låt dem stå där i cirka 1 timme.
Av: Nicoline Olsen
Foto: Christian Petersen