Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Zetterblads högbröd

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1 limpa

Hembakat bröd blir sällan lika högt och fluffigt som bröd från bagerier. Här är ett undantag. Dubblar du mängderna blir brödet ännu större och maffigare. Perfekt festbröd.

13 dl vetemjöl special (800 g)

1 pkt jäst

2 tsk salt

2 tsk socker

ev 1 msk grovt rågmjöl

Häll 5 dl hett vatten (60°) över mjölet och arbeta degen i maskin i 10 minuter. Rör under ­tiden ut jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt jästen och fortsätt att ­arbeta degen i 2 minuter. Tillsätt salt och socker och kör ytterligare 2 minuter. Täck bunken och låt degen jäsa i 60 minuter.

Sätt ugnen på 250°. Dra en kniv eller degspatel runt bunkens kant och stjälp upp degen på en bakpappersklädd plåt. Pudra eventuellt med grovt rågmjöl.

Låt jäsa 15 minuter under duk. Ställ ett fat med hett vatten på ugnsbotten och grädda brödet längst ner i 35–40 minuter. Sänk värmen till 175° efter halva tiden. (Allra säkrast är att mot slutet sticka en digital ugnstermometer i mitten av brödet, innertempen ska vara 98° – då är brödet perfekt.)

Låt svalna på galler utan handduk.

Annons