Designern Anna Teurnell om framgångarna: "Jag vågar säga ja och följa mina instinkter"
Hon hade absolut inte tänkt starta ett eget klädmärke. Men utveckling av andras var redan en stor del av hennes karriär, när längtan efter att skapa helt fritt växte sig allt större.
– Det här att gå från frö till ett färdigt varumärke. Jag blev så sugen på att göra det själv, så att jag kunde vara mer fri att utforska det som jag tycker är intressant och skapa kvalitativt mode utan kompromisser, säger Anna Teurnell som grundade Teurn Studios 2021 och utsågs till Årets designer på ELLE-galan 2024.
– Att vinna ett så fint pris är ett slags bekräftelse på att man är på rätt väg och gör något som uppskattas och som också har setts. Det gör även att fler lär känna varumärket. Men förutom att det är bra ur en massa perspektiv så är det roligt att vinna såklart!
Jobbat med H&M, & Other Stories, Arket och Marimekko
Anna Teurnell arbetade som designer på H&M i många år, bland annat med Trend-kollektionerna och senare inom den avdelning som startar nya varumärken. Hon var med och startade både & Other Stories – ”under tre år åkte jag mellan Stockholm och Paris varje vecka” – och Arket, och har även hunnit vara creative director på Marimekko. Även där var förändringsarbete en viktig del, för att utveckla det klassiska varumärket in i samtiden.
– Jag har också anställt många genom åren, så jag har några älsklingsmänniskor som jag gärna ville jobba med igen plus att jag är förtjust i riktigt hög kvalitet. Vi kallar det vi jobbar med på Teurn för ”progressive luxury”. En strävan efter att göra kläder och driva bolag på ett nytt sätt. Jag vill även få in energi och ett element av överraskning i kläderna. En sälta, något som skaver och retar lite. Är det fint, eller inte? Det är en intressant process.
Jag tänker att förhöjning av vardagen är min grej
Anna TeurnellEn röd tråd, som med hög hantverksprecision syr ihop Anna Teurnells liv med hennes skapande, är kärleken till vardagen. Och det är en vardag som lyfts av vackra ting, genomtänkta val och rutiner som att hon inleder varje dag med en timmes promenad med sina hundar.– Jag tänker att förhöjning av vardagen är min grej. Och jag har alltid gått ”rundor”, sen min farmor introducerade begreppet för mig – att man inte ska gå fram och tillbaka, utan en runda. Jag har en runda på landet och en runda i Tanto. Den betyder mycket för mig, den tiden.
Även formspråket präglas av en strävan efter att lyfta bäraren genom livets olika svängar mellan ljus och mörker. Men också mellan olika situationer som kan uppstå under en dag, där kläderna blir ett slags medspelare i vardagen.
– Nu går jag ut med mina hundar på morgonen, förut skulle jag få i väg mina tre barn till olika skolor, sen jobb och på kvällen kanske gå till en restaurang. Vad händer då med min klädsel? Jag är förtjust i den lilla förskjutningen. Jag kanske har en kostym när jag jobbar, men sätter på skor med en klack som kan vara bubbelgumsrosa. Jag har även gjort glitterboots, som gör att stilen blir jättefestlig bara man byter skor! Men jag gör också kläder som lyfter kvalitetsnivån, man ser lite ”dyr” och exklusiv ut i våra kläder.
Anna Teurnells egen stil
I den egna garderoben hänger byxor, byxkjolar, shorts, kashmirtröjor, skjortor och toppar. Allt går att kombinera. Hon citerar Tina Lundin, Letthemwearshoes: ”Garderoben ska lösa problem, inte skapa problem”.
– Jag har mycket herrkläder, men vill inte se ut som en kille så jag bryter nästan alltid av med något som känns feminint. Jag är mest förtjust i bra byxor, nu på senaste tiden våra baggy jeans. Jag tycker även om att leka med accessoarer, som olika bälten. Sen när det är fest kan jag lägga till fina örhängen och sminka mig runt ögonen – men inte så mycket. Jag har min tofs och mina glasögon, jag tycker om när det känns naturligt.
Hon berättar att hon fryser lätt och därför helst både bär och skapar ett klätt mode, även för fest.
– En del älskar att klä av sig när det är fest, men jag känner skräck! Jag vill ha festliga kläder som klär på i stället för av.
Mode är mer än bara jobb för Anna Teurnell. Det är inte heller ”en livsstil”, som andra kanske skulle beskriva det. Det är snarare lika naturligt automatiskt som att duscha eller borsta tänderna. Det är konst och kreativitet, men också något som rör sig i gränslandet mellan en lerig morgonpromenad och morgonens första jobbmöte.
Livet innehåller mycket knepigheter och glädjeämnen, men man måste ju äta och man måste ha kläder på sig
Anna Teurnell– Livet innehåller mycket knepigheter och glädjeämnen, men man måste ju äta och man måste ha kläder på sig, konstaterar hon.
– Jag tycker även om att duka fint och jag har sakta men säkert fyllt mitt hem med konst och möbler jag gillar. Och det är samma när jag klär mig. Jag kan vara lufsigt klädd, men jag har ändå alltid tänkt till. Det är … inte bara uniformen utan också formen och formeln för att lyfta min vardag. Det skapar mening.
I hennes Teurn-värld skapar hon kläder som många vill bära – ”jag älskar när unga killar gillar våra superbaggy jeans!” – i lyxiga material och med en prislapp som inte passar alla, men med betydligt färre siffror än de stora modehusens. Hon har också valt vilka människor hon omger sig med, samarbetar gärna med vänner och älskar att hitta nya talanger.
– Förr var jag orolig för konkurrens. Jag nästan bevakade mina medarbetare och kände mig osäker om allt inte blev som jag ville. Där har jag ändrat mig helt! Ju mer imponerad jag är av mina medarbetare, desto bättre för mig. Styrkan ligger i att vi alla är på topp. Det har jag verkligen lärt mig.
Skillnaden mellan Filippa K och Teurn Studios
I början av året blev hon även ny creative director på Filippa K, ett varumärke som liksom Marimekko har ett tydligt DNA, med ett stort designarkiv att förhålla sig till. Med Teurn behöver hon skapa varumärkets DNA själv.
– Det betyder att jag inte har alla svar. Jag är öppen för input och det skiljer sig mycket från början av min karriär, när jag gärna ville vara den som visste.
Den kreativa processen är oftast likadan, oavsett vad hon jobbar med. Och den börjar alltid med hennes egen radar, som är ständigt påslagen.
– Det är nog gemensamt för alla som jobbar kreativt. Vi är iakttagare. Jag tar paparazzibilder om jag ser någon som har något coolt på sig. Sen utsätter jag mig för kultur, vintage, resor …
Anna Teurnell kommer från ett hem med akademikerföräldrar, med en mamma, farmor och mormor som alla var intresserade av att skapa ett vackert dukat bord, ”sätta guldkant på vardagen”. Hon drogs till kreativa ämnen i skolan, gick konstskola och testade en rad olika material, metoder och vägar innan hon hittade sitt utlopp i textilier. Hon studerade på Tillskärarakademin och Beckmans, var lärling som visual merchandiser på H&M, hjälpte en tjej som kurerade utställningar …
Jag har följt det som är kul och sagt mer ja än nej
Anna Teurnell– Jag har gjort allt möjligt. Jag har följt det som är kul och sagt mer ja än nej. Sen har jag funnit min väg genom det. Jag tror att det är viktigt att följa sin röst och inte vara så lydig. Det finns en möjlighet att gå sin egen väg. Jag har fått igenom saker när det inte har varit så lätt, men jag har stått på mig.
Vad är du mest stolt över i din karriär hittills?
– Faktiskt att jag har följt ja:et mer än nej:et. Jag är inte alltid förändringsbenägen i mitt privatliv, men yrkesmässigt vågar jag säga ja och följa mina instinkter. Jag har inte varit feg. Jag är också glad för att jag lärde mig att det är viktigt med andra människor, att släppa oron för konkurrens och se talang i andra.
FAKTA
Anna Teurnell
Bor: Nära Mariatorget i Stockholm.
Familj: Stig och tre söner som är utflugna.
Aktuell: Årets designer 2024.
Följ: @annateurnell och @teurnstudios