Antikexperten Pontus Silfverstolpe lär oss att shoppa vintagemode
Nu drar säsongen för modeauktioner igång, och fina dyrgripar finner snart nya hem hos fashionabla onlineshoppare. Kanske blir du en av de lyckliga vinnarna? Just nu pågår bland annat Bukowskis auktion Fashion & Diamonds där vintagemode från modehus som Yves Saint Laurent, Gucci, Givenchy, Hemés och Chanel (med flera) går att finna, och kanske fynda.
Lär dig hur man köper och säljer på nätauktion med hjälp av antikexperten Pontus Silfverstolpe, känd från TV4:s Antikdeckarna och medgrundare av Barnebys, söktjänsten för konst, antikviteter och design på nätet.
av JOHANNA ANDERSSON
Pontus Silfverstolpe, antikexpert och medgrundare av Barnebys.
Vilka är dina expertområden?
– Jag är nog mer en generalist än en specialist. De senaste åren har jag arbetat mest med konst som intendent på Åmells Konsthandel 2005-2010, men innan dess, som chef för Lilla Bukowskis, var det allt från gjutjärnsurnor till rokokobyråer och dansk design som gällde. Tack vare åren med Barnebys får jag nog se mig som expert vad gäller auktioner och antikhandeln på nätet, men även auktionsbranschens utveckling och framtid.
Vilken typ av antikviteter håller du själv alltid utkik efter?
– Jag har massor av bevakningar på Barnebys! Framför allt sådant som jag önskar mig till vårt hem, vilket är en salig blandning; till exempel ett nytt matbord i modern design. Vi har tittat på Tulip men vill ha ett större bord, en rokokospegel och ett par nya lampor – gärna italienskt 50-60-tal. Men jag har även bevakningar på konstnärer för att förhoppningsvis göra fynd när något slinker igenom till rätt pris.
Vad var i så fall ditt senaste online-köp?
– Det senaste jag köpte var faktiskt ett par bordslampor, men de passade inte riktigt, så jag sålde om dem på samma auktionshus och fick faktiskt hundra kronor mer än när jag köpte dem. Innan dess var det en skulptur av en konstnär som heter Gert Marcus som jag är mycket nöjd med. Framför allt har jag sålt en del på sistone, det är fantastiskt bra att sälja online.
Vad ska man tänka på när man köper antikviteter online?
– Viktigast av allt; se till att ha uppkoppling eller wifi när det är dags. Eftersom man bara ångrar det man inte köper är det otroligt snöpligt när man inte kan lägga det vinnande budet på grund av att man inte har uppkoppling. Vet man att man har svårt att vara tillgänglig för att bjuda är det bra att lägga ett maxbud redan från början. Då bjuder auktionshusen för din del så förmånligt som möjligt upp till det pris som du angett i ditt bud. Det är lätt att bjuda på nätauktion, men det gäller att komma ihåg att betala och hämta ut varorna inom utsatt tid, vilket ofta är inom några dagar.
Hur vet man när man har hittat ett riktigt kap?
– Det känns i magen, och hjärtat. Det är som med kärlek till en person; antingen är det kärlek vid första ögonkastet, eller så är det en relation som mognar fram under tid, men när det är rätt då är det rätt. Ett fynd är så mycket mer än bara ett lågt pris. Det kan handla om någonting man letat efter under en hel livstid.
Hur ser andrahandsmarknaden för kläder, smycken och accessoarer ut idag?
– I Sverige är vi vana att handla på nätet och att köpa begagnat. Vi har en väldigt stark andrahandsmarknad för kläder, smycken och sådant. Sajter som Blocket och Tradera har delvis banat väg och skapat en folkrörelse som Barnebys är med om att förädla. Vi hittar sällan de allra dyraste haute couture-plaggen i Sverige men det finns tillräckligt mycket märkesvaror, inte minst väskor och accessoarer för att vi ska attrahera en internationell publik. Fortfarande finns det otroligt mycket som är väldigt prisvärt även om trenden följer auktionsmarknaden i stort. Det dyraste blir dyrare…
Vad ska man tänka på om man vill sälja sina egna kläder, smycken och accessoarer?
– Först och främst ska man se till att få dem värderade så att man vet vad man har för någonting och till vilka värden. Därefter kan man vända sig till något av de auktionshus som finns med på Barnebys. Förslagsvis de som har specialauktioner för fashion and vintage. Eller, förstås, till någon av de mer etablerade vintagehandlarna runt om i landet.
Vad lockar de modeintresserade antikshopparna mest just nu, och vad säljs dyrast?
– Varje år kommer det upp olika trender. I Sverige är det väskor som klubbas högst och då framför allt legendariska väskmodeller såsom ”Birkin” och ”Kelly”, vilka kan kosta flera hundratusen kronor om de är i rätt skinn och rätt årsmodell, liksom gamla koffertar från Louis Vuitton och Goyard. En annan best seller är Hermès-sjalar. Priserna kan vara ganska modesta men det tycks finnas en aldrig sinande efterfrågan.
Vilka är de bästa siterna för antikviteter på nätet?
– Barnebys är världens största och mest relevanta söksajt för auktioner, där man hittar allt från Churchills gamla strumpor till Zorn-målningar, diamanter och sideboards i teak. Ett annat alternativ är Sveriges Konst och Antikhandlareförenings site, konstantik.se, där närmare 60 antikhandlare finns presenterade.