Populärt: Shoppingtips Modetrender Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Är behån din vän eller fiende?

21 dec, 2015
AvLisa Segerson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det sägs att de flesta kvinnor går runt med fel behåstorlek, trots att det lilla plagget kan ge allt från ryggont till ångest. ELLE ställer sig frågan varför vi är så vilse i behådjungeln och tipsar om hur du hittar rätt. En gång för alla.

Av: Jonna Karvonen

Revolutionerande. Det är inte ett ord jag använder särskilt regelbundet – för hur ofta vänds allt man tror sig veta upp och ner egentligen? – men en dag i början av juni spottade jag ur mig just det ordet flera gånger. För just den här morgonen hade börjat med att jag stod halvnaken i ett provrum medan min nya kollega tog på mina bröst. Detta hände förstås av en anledning och den var att jag under sommaren skulle kränga behåar på ett av Stockholms varuhus. Så klart kunde jag inte göra det om jag inte själv visste vad jag hade för storlek eller förstod vad man skulle tänka på när man köper en ny. Jag hann knappt ta av mig skjortan innan kollegan dömde ut min trogna 85B. Tveksam till att jag verkligen behövde en mycket större kupa (och mindre omkrets) stod jag fem minuter senare och speglade mig, iklädd en 80E, och tänkte: ”Tamejfan, det är ju så här en behå ska sitta!”

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Som sagt, revolutionerande.

Det dröjde inte länge innan jag började förstå att jag knappast är den enda som har gått lite vilse i denna djungel av behåar. De flesta som kom in för att köpa en trodde att de hade en större omkrets och mindre kupa än de egentligen behövde, och jag träffade många som klagade på hur jobbigt det här med att inhandla en behå är. Det pratades om värk i axlar och rygg och det faktum att de aldrig hade hittat en behå som de faktiskt trivdes i. Och detta är ändå ett plagg som majoriteten av alla kvinnor bär varje dag. Ett plagg som har förvandlats till ett slags tortyrredskap.

Plötsligt började jag tro på den statistik som nämns i varenda artikel som skrivs om behåar – att 80 procent av alla kvinnor går runt med fel storlek – och jag kunde inte låta bli att bli att undra: Hur kommer det sig att så många inte har någon aning om vad som är rätt?

Tänker man efter finns det nog många anledningar. Ta retuscherade annonser som ett exempel. Med tanke på att modellerna alltid verkar få någon typ av pushupeffekt av behåarna de har på sig – även de utan bygel – är det inte konstigt att det skapar en vriden bild av vad en behå är kapabel till. Eller att man för att försöka åstadkomma samma effekt klämmer in sig i för små kupor som trycker ihop brösten i stället för att separera dem, som en behå faktiskt ska göra.

Annons

Felaktig information från företag är också en del av problemet. Till exempel finns det vissa klädkedjor som på sina hemsidor hävdar att du kan mäta fram din kupstorlek, men sanningen är att det inte är riktigt så enkelt. Följer jag dessa så kallade råd skulle jag faktiskt ha en B-kupa som jag från början trodde.

Alla bröst är olika, och även om du inte har den fylliga Kate Upton-varianten kan du behöva en större kupa, för i grund och botten handlar allt om bröstets bredd.

Sara Sturesson, som har jobbat med behåar i tolv år, numera som ansvarig för utprovning och utbildning på behåmärket Freya, håller med om att det cirkulerar många missuppfattningar.

– De flesta vet att en behå är till för att stötta och lyfta brösten, men ibland verkar det som om vi kräver att behån varken ska få kännas eller synas, säger hon och tar det här med omkretsen som exempel. För att brösten ska få ett skönt stöd bör din behå sitta ganska tajt runtom, men eftersom en mindre omkrets kan trycka till och skapa valkar är det många som väljer att gå upp i storlek.

Annons

– Men om behån inte sitter som den ska, då har den inte heller någon funktion, konstaterar hon.

Spelar det någon roll då, om behån inte sitter exakt sådär som experterna vill? Jo, men faktiskt. Och det handlar inte bara om ytligheter, även om en välsittande behå kan göra under för silhuetten, utan om något så grundläggande som vår hälsa och vårt välmående, vilket per automatik gör det till en kvinnofråga värd uppmärksamhet. En tung byst som inte får rätt stöd kan som sagt leda till att du får ont i rygg och axlar, men också till värmeutslag och eksem. Och tro inte att kvinnor med små bröst är helt förskonade från problem heller.

– Har du fel behåstorlek kan du få allt från skavsår till ett tryck på bröstkorgen som påverkar dina andetag, och om du andas fel kan det till och med skapa ångestkänslor. En bra behå hjälper dig där-emot att sträcka på dig och därmed andas bättre, säger Sara Sturesson.

Annons

Du behöver alltså inte bränna behån för att känna dig befriad, utan endast ta dig tid att hitta rätt storlek och modell för just dig. Tillhör du inte spannet 70 till 85 i omkrets, eller A till D i kupa, är det dock näst intill omöjligt att köpa en billig variant för 150 spänn på någon kedja. Odemokratiskt, kan tyckas, att vissa kvinnor är dömda till en tunnare plånbok på grund av sin byststorlek, eller känslan att de inte är ”normala” för att de har svårt att hitta behåar som passar. Men det handlar knappast om att du är konstig utan om något så krasst som företagsvinster och pengar.

– Precis som varje butik har kedjorna sin målgrupp och tanke på hur de ska tjäna pengar, så de tillverkar endast de absolut vanligaste storlekarna som säljer bäst, säger Sara Sturesson, men lägger till att det ligger lite i sakens natur att alla inte kan vara experter på allt.

– Att prova ut en behå är en konst i sig, så går du till en specialbutik betalar du inte bara för behån utan även för servicen, utbudet och expertråden.

Och vad är då hennes bästa expertråd? Något som hon kallar för det magiska lyftet.

– Oavsett om du har stor eller liten byst, när du provar en behå ska du stoppa in handen i kupan och lyfta bröstet framåt och uppåt så att det landar i kupan. Om du har rätt storlek kommer bröstet att sitta på plats hela dagen.

Läs också: 8 juvliga underkläder

Annons