Populärt: Shoppingtips Modetrender Se Min Look Festkläder

Möt den banbrytande illustratören och konstnären Mats Gustafson

07 jul, 2023
AvHelena Skoog
Möt den banbrytande illustratören och konstnären Mats Gustafson
En ödmjuk svensk superstjärna som skildrat mode sedan slutet av 1970-talet. ELLE möter banbrytande illustratören och konstnären Mats Gustafson.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Virala modehändelser 2023Brand logo
Virala modehändelser 2023

Enkla penseldrag, tydliga linjer och få färger i akvarell fångar den glamourösa catwalklooken till perfektion. Silhuetten låter plaggen tala och de flesta som har ett modeintresse känner igen rösten. Den tillhör en av Sveriges skickligaste och mest välrenommerade modeillustratörer: Mats Gustafson.

Bland hans uppdragsgivare sedan starten i slutet av 1970-talet finns prestigemodehus som Hermès, Yohji Yamamoto och Commes des Garçons, breda aktörer som H&M, en hel rad stora magasin som ELLE och Vogue – och förstås Dior, som i stort sett enda uppdragsgivare de senaste tio åren, där han porträtterat deras kollektioner. Boken Dior by Mats Gustafson kom 2017 och hans illustrationer är även en del av succéutställningen Christian Dior: Designer of dreams som turnerat över världen.

Annons

– Så länge jag kan minnas har jag varit road av kläder och att teckna och rita. Jag ritade kläder, högklackade skor och damer med stora hattar som barn – och när jag växte upp på 50-talet tyckte alla att det var så lustigt med mina motiv, berättar Mats Gustafson.

Dior ready to wear, våren 2017.
Dior ready to wear, våren 2017.

När han blev äldre var det ändå inte mode han ville jobba med. Han ville bli scenograf och utbildade sig på Dramatiska Institutet i Stockholm.

– Under sista terminen började jag teckna mode igen och av någon anledning fick någon se det, tidningen Femina snappade upp mina bilder och vi påbörjade ett samarbete. Så jag har ingen formell utbildning, men jag lärde mig mycket av att de gav mig jobb och att jag fick åka till Paris och teckna visningarna där.

Annons

Han berättar att modeteckning då sågs som passé av magasinen, nu var det foto och fotoreportage som gällde, men det fanns ändå utrymme för hans verk. Han började även samarbeta med H&M, där han tecknade svartvita annonser till dagspress.

– H&M och Femina blev min skola. Jag lärde mig mycket under en ganska kort period. Brittiska Vogue gav mig mitt första internationella jobb, sen hade jag en lång och givande period på franska Marie Claire …

Mats Gustafson berättar om uppdragsgivarna, de största modehusen, de viktigaste tidskrifterna och de skickligaste redaktörerna, med en axelryckning som hörs genom telefonen. Han är glad att ha ”fått hålla på”, i en modevärld som ofta är flyktig och tröttnar snabbt. Samtidigt framgår det utan minsta tvivel att han tar arbetet på stort allvar – och hans påverkan på modeillustrationens utveckling kan inte överdrivas.

Nu är han aktuell i utställningen Reclaiming beauty på Millesgården, tillsammans med partnern, formgivaren Ted Muehling.

Annons

– Titeln handlar om att vi … inte skyr beauty som begrepp. Vi har skojat lite om att det inte har varit så coolt med skönhet på senare tid, det har mer handlat om att uttrycka sig ironiskt eller provocerande. Det tycker inte vi att vi gör. Vi vill uttrycka något som är vackert, på ett rakt sätt.

Dior ready to wear, våren 2012.
Dior ready to wear, våren 2012.

Frågan ”vad är beauty?” ställer han själv.

– Det är en stor fråga och vi säger inte att vi ger ett svar, men vi drar oss inte för att hålla oss inom ramarna för det man kallar vackert. Det är lite med glimten i ögat vi tar oss an titeln.

Mats Gustafson och Ted Muehling har varit tillsammans och levt som särbos i 30 år nu. Ted bor och arbetar på Manhattan, där han har sin butik och sin verkstad, och Mats i sitt hus på Long Island, nära naturen. Den som besöker Teds studio kan få ta del av hans skapandeprocess, när smycken och andra objekt kommer till, vilket de även vill visa i utställningen. I Millesgården visas även naturmotiv signerade Mats, som inte längre bara tecknar mode.

Annons

– Det känns viktigt för mig att visa dem, eftersom jag är så förknippad med modeteckningar. Det är jag stolt över, men jag arbetar även med andra motiv. Vi dras båda till att förenkla och reducera det vi avbildar. Där har vi ett liknande uttryck.

Paret träffades i New York, där de umgicks i samma kretsar med gemensamma vänner innan de slutligen blev tillsammans.

– New York-scenen förde oss samman, kan man säga. Ted växte upp nära New York och jag kom dit som det som kallades ”euro trash”, säger han och skrattar.

– Våra vägar korsades. Men i New York, för vår generation av gaymän, präglades 80- och 90-talen av den oerhört svåra aids-epidemin som förändrade våra liv. Vi förlorade så många vänner, det var så många som gick bort … Han säger att han inte gärna talar så mycket om det, men att det samtidigt är viktigt att nämna för att det inte ska glömmas bort. Situationen ser annorlunda ut i dag, med mediciner som minskat både dödstal och spridning av sjukdomen, men bara i New York dog nästan 80 000 personer av aids mellan 1981 och 2000.

Annons

– Det var en traumatisk tid som vi delade och dealade med tillsammans och jag tror att vi hittade varandra i det traumat.

Dior haute couture, våren 2017.
Dior haute couture, våren 2017.

Nu är de alltså i Sverige för sin andra gemensamma utställning här, den första var för tio år sedan på Svenskt Tenn. Mats Gustafson har aldrig lämnat Sverige helt även om han har bott i New York under större delen av sitt liv. Han har vänner, familj och en bostad i Stockholm. Och han berättar att även Ted har bra koll på svensk och skandinavisk formgivning.

– Han är så kunnig, han känner till mer om det än jag gjorde när vi träffades. Under åren har vi varit i alla de skandinaviska länderna, tittat, lärt oss och beundrat. Vilken fantastisk formgivning och arkitektur det finns här, som vi båda är inspirerade av.

Annons

Efter utställningen börjar arbetet med en ny bok i samarbete med Dior – en uppföljare till den första – och han berättar med värme om designern Maria Grazia Chiuri och hur hon inspirerar med sin design som är skapad för att bäras och sitt feministiska budskap.

När boken är klar finns inga tydliga, utstakade planer.

– Jag vill nog bara … fortsätta. Försöka hålla sinnena vid liv. Det är mycket som kommer gratis när man är yngre och reser och suger upp allt som händer som en svamp. I dag ser jag det mer på avstånd och det är nog mycket som händer som jag missar. Men i ett större perspektiv känner jag att jag fortfarande är med, säger han och avslutar:

– Det kanske kommer till att ”nu bryr jag mig inte om hur kjollängden ser ut längre!”, haha. Men än så länge är jag inte där … Det är en sådan mångfald i dag också, mer än någonsin.

Mats Gustafson är aktuell medutställningen <i>Reclaiming beauty</i>, med verk av honom och hans särbo Ted Muehling

FAKTA
Namn: Mats Gustafson.
Yrke: Illustratör och konstnär.
Ålder: 72 år.
Familj: Särbon konstnären Ted Muehling.
Bor: Long Island, New York.
Aktuell: I utställningen Reclaiming beauty, med verk av honom och Ted Muehling.

Foto: Laurie Lambrecht Illustrationer: Mats Gustafson

Annons