Populärt: Shoppingtips Modetrender Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Fashion talk: AltewaiSaome om hantverk och mode

01 sep, 2013
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
altewaisaome

Association of Swedish fashion brands bjöd  i anslutning till Mercedez Benz Fashion Week in till två seminarier under namnet Fashion talks. Det första seminariet fokuserade på hantverkets roll i dagens snabba modevärld. ELLE åkte dit och lyssnade, Natalia Altewai och Randa Saomes tankar och svar får du nedan.

av KATARINA MUHR foto STELLAPICTURES

På agendan för seminariet var en diskussion om hanverkets status inom samtida mode och hur man förenar hantverk med dagens industri. Randa Saome och Natalia Altewai har noterat ett ökat intresse för hantverk och känner av en förändring i luften ifråga om status. Även fast AltewaiSaome inte gör coutureplagg lägger de ner mycket tid på detaljer, hur plaggen ser ut på insidan. De följer noga hela tillverkningsprocessen.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Har ni designers ett ansvar för att informera konsumenter om hantverk?

– Jag tycker personligen att det är viktigt att man lär ut och pratar om det man gör. Annars kommer vi aldrig att komma vidare. Utbilda konsumenterna om varför saker och ting kostar, säger Randa Saome.

Samtida mode är demokratiskt och med det menas att mode ska vara tillgängligt för alla – oavsett budget. Om konsumenter kräver billiga kläder och ser det som sin rättighet tvingas designers och butiker att anpassa sig. Frågan är vem som egentligen bär ansvaret för att hantverk inte ersätts med industritillverkade slit-och-släng kläder från fabriker med tveksamma arbetsvillkor.

Har en designer möjlighet att påverka?

– Absolut, designers är de som skapar och tänker framåt. Gör inte vi en förändring, vem ska göra det då? Om vi har viljan att betala mer får vi också en produkt som håller längre, säger Randa Saome.

Hur ska man tänka som konsument om man inte har råd med dyra kläder men ändå bryr sig om var och hur kläderna är gjorda?

Annons

– Jag förstår om man inte kan köpa jättedyra kläder. Men istället för att köpa fem blusar kan du köpa en. Jag lovar att den kommer hålla så mycket längre! Man får helt enkelt bestämma själv hur man vill konsumera, säger Randa Saome.

av KATARINA MUHR foto STELLA PICTURES

Fashion talk: På Arkitektur-och designcentrum möttes Ulrika Elovsson, textildesigner hos Issey Miyake, Göran Sundberg, designer och föreläsare på Beckmans, samt modeskaparna Natalia Altewai och Randa Saome, designerna bakom märket AltewaiSaome, för att diskutera hanverkets status inom samtida mode och hur man förenar hantverk med dagens industri. 

Ellegalan 2012

Designerduon Altewaisaome tillsammans med ELLEs modechef Cia Jansson på ELLE-galan. 

Annons