Populärt: Shoppingtips Modetrender London Fashion Week Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Hodakova vinner det prestigefyllda LVMH-priset 2024 – som första svenska vinnaren

10 sep, 2024
Designtalangen Ellen Hodakova Larsson blir historisk – som den första svenska vinnaren av det prestigefyllda LVMH-priset 2024!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE-GALAN 2023: Vinnare av Årets designer Ellen Hodakova LarssonBrand logo
ELLE-GALAN 2023: Vinnare av Årets designer Ellen Hodakova Larsson

Då var det klart – Hodakova blir historisk! Svenska Hodakova, som vann priset Årets designer på ELLE-galan 2023 blir historisk som den första vinnaren från Sverige i LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024. Ellen Hodakova Larsson är grundare och kreativ chef på modehuset Hodakova som hon grundade år 2021, med målet att bygga ett helt hållbart modehus. På ett unikt sätt visar hon gång på gång ett hållbart och nytänkande hantverk, detta genom att endast jobba med återbruk och konvertera material som en självklar del av hennes skapande.

Annons

Första svenska vinnaren någonsin

Det var i mitten av februari som nyheten om att den svenska designern var en av de nominerade först avslöjades. Hon var då en av totalt 20 internationella designer som hade valts ut bland 2 500 sökande från världens alla håll och kanter. Efter att 85 internationella experter sedan enats om 8 finalister stod Ellen Hodakova Larsson kvar som första svenska designern att nå finalen i LVMH-priset som delas ut av lyxmodekonglomeratet med samma namn. Och idag, den 10 september, kammade hon hem vinsten.

Annons

Finalen gick av stapeln på Fondation Louis Vuitton i Paris, och i panelen som bedömde finalisterna fanns flera stora designnamn, bland andra Nicolas Ghesquière, Stella McCartney och Jonathan Anderson. Vi säger stort grattis till Hodakova som idag skriver svensk modehistoria och ser fram emot hennes nästa visning Conventional Collection 112409 som visas under Paris Fashion Week SS25 i september.

att vi nu tilldelas LVMH-priset bevisar att världen är redo för det första hållbara modehuset

– Ellen Hodakova Larsson

– Sedan jag grundade Hodakova under 2021 har jag stött på motstånd kring vår affärsmodell, trots detta kan jag stolt berätta att sedan starten är samtliga av våra plagg upcyclade – att vi nu tilldelas LVMH-priset bevisar att världen är redo för det första hållbara modehuset, säger Ellen Hodakova Larsson, grundare och kreativ chef i ett uttalande om vinsten.

Courtesy of Hodakova
Hodakova AW24
Courtesy of Hodakova
Hodakova AW24

Foto: Mathias Nordgren, Henrik Montgomery/TT/Launchmetrics/spotlight

Annons