Höjdpunkterna från Paris Fashion Week 2023
Modemånaden AW 2023 är på väg mot sitt slut. Men innan dess är det Paris som ska få sätta punkt för årets modehändelser! Även för den mest modeintresserade kan det kännas överväldigande att ha koll på allt som sker. Från over-the-top runways till inspirerande streetstyle looks. Vi på ELLE har plockat ut våra favoritvisningarna från de första dagarna!
DAG 1
Benjamin Benmoyal
På måndagen presenterade bland annat vinnaren av LVMH Grand Prix-stipendiet Benjamin Benmoyal, sin kollektion på La Caserne.
NY approach
Där möttes vi av nya tryck och streetwear-influenser. Den fransk-israeliska designern är inspirerad av marockanskt mode och har satt sin prägel i modevärlden genom att fokusera på upcycling när han tar fram sina kollektioner.
Till skillnad från tidigare kollektioner ville Benjamin Benmoyal ta fram mönster och tryck som han inte arbetat med tidigare. Resultatet som presenterades i måndags var blom- och hundtandsmönster, vackert hantverk i lösa snitt och unisex-plagg.
WEINSANTO
En annan designer som öppnade modeveckan i Paris var Victor Weinsanto. Den tidigare balettdansören- tillika Jean Paul Gaultier-alumnen presenterade verkligen en solklar föreställning. Kollektionen bjöd på surrealism och stora proportioner och speglade Weinsantos kärlek till scenkonst och cabaret.
Jean Paul Gaultier-alumn
En professionell dansare äntrade visningen med extremt långa naglar i en sjögräs-liknande klänning, prydd i olika typer av pärlor. Det följdes av en modell iförd en velour body, lång svart cape och en gigantisk gloriahatt– en look som påminde om en ”överprästinna”. I kontrast till de hyperteatrala kreationerna fick man även se plagg som var lite mer kommersiella. Bland dem presenterades kappor, kjolar, klänningar och jackor i en “used denim” look. Miniklänningar, långklänningar i Weinsantos excentriska flerfärgstryck och svarta pufferjackor. För att ytterligare spä på debutantens kultstatus kunde man se ikonerna Jean Paul Gaultier och Rick Owens i publiken på visningen.
Dag 2
HELIOT EMIL
Heliot Emil hade sin första visning 2017 och sedan dess har dem blivit kända för sin experimentella approach till plaggen. Ursprungligen från Danmark tar bröderna Victor och Julian Juuls designs sig uttryck i det monokroma och adrogyna, där mycket inspiration hämtas från det Skandinaviska. I det skandinaviska som ofta ses som enkelt, funktionellt, minimalistiskt, cleant och subtilt. Får även designerna in experimentella ”high tech” detaljer i plaggen.
"The Burning Man"
Med sin AW23 kollektion ”Connected forms” på torsdagen, vart de verkligen en snackis! Instagram-posten där man ser en stuntman i en bokstavligt talat brinnande look delades otroligt mycket i sociala medier.
Hela visningen genomsyrades av det mörka och lite hårda, lokalen gav en väldigt industriell känsla och plaggen i sina hårda snitt förstärkte verkligen temat. Vilket följde som en röd tråd genom hela visningen. Det var färgerna svart eller grått och modellerna kom ut i balaclavas, överdimensionerade puffers och multi-dragkedjor i plaggen som skulle göra dem mer anpassningsbara.
Dior
Inspirationskälla
Dior presenterade en storslagen AW23-kollektion, där Maria Grazia Chiuri inspirerats av de tre självständiga kvinnorna Catherine Dior grundarens syster och frihetskämpe, sångerskan och skådespelerskan Juliette Gréco och sångerskan Édith Piaf – alla kvinnor som revolutionerat den kvinnliga stereotypen.
Jag ångrar inget
Under visningen kunde man höra Edith Piafs “Je ne regrette rien” vilket är titeln på en av Piafs mest kända låtar. Ikollektionen kunde vi även se en T-Shirt med printet “Je ne regrette rien”, vilket betyder ”Jag ångrar inget”. En stor del av plaggen i kollektionen är i svart vilket kan kopplas till Juliette Grecós signaturfärg. Och så Catherine Dior, Christian Diors syster som tillfångatogs under andra världskriget då hon var en del av motståndarrörelsen. Catherine Dior släpptes april 1945, och började arbeta med blommor och gjorde det fram till sin död. Därför valde Chiuri att hylla Catherine Dior genom att addera blomstertrycken i en del av hennes kollektion.
Accessoarerna
Feminism var definitivt temat för denna kollektion, en hommage. En kollektion som kombinerade nutida designs med skräddade 1950-tals influenser. Bland accessoarerna fick vi se den klassiska beret, gamla och nya varianter av cloche hattar och kepsar med överdimensionerad skärm. Förutom en del huvudbonader fick vi även se pärl-chokers med Eiffeltorn hänge. Läderhölster vilken man kan spekulera symboliserar kvinnornas kamp under och efter kriget.
Allt kändes som en nick till parisiennes, romantiken och glamouren som Dior genom alla tider varit kända för.
Saint Laurent
80-talets Business-look
Saint Laurent kollektion av Creative director Anthony Vaccarello, bjöd på en androgyn kollektion. Elegans, funktionalitet och workwear i klassisk YSL skrädderi á la 80-talets Saint Laurent. I denna kollektion skulle grandiosa, spetsiga och breda överdelar få ta plats, de maskulina influenserna i symbios med de feminina.
Androgynt
Färgpaletten var i dem mörka tonerna grått, marinblått och vinrött. Vilket kombinerades med camel, brunt och skotskrutigt för att lyfta det mörka litegrann. Det annars skräddade och hårda mjukades upp genom att matcha med mjuka- och skira tyger. Capes vackert draperade över axlarna på modellerna. Vi kunde tyda att Vaccarello i denna kollektion ville smälta ihop menwear och womenswear i ett. En unisexkollektion som tillgodoser alla som vill bära det, klassisk och elegant med en hint av nostalgi i sömmarna.
Dag 3
PAco Rabanne
Paco Rabanne var känd för - att testa gränserna och i denna kollektion fanns mycket av det som gjorde Rabanne till den kända designerna han var. Det vill säga hans användande av okonventionella material såsom plast och metal eller hans sätt att forma annars vanliga material på ett sätt som lurar ögat.
Användandet av hårt material
Vi kunde finna många detaljer som symboliserade Paco Rabannes liv och eftermäle. Prints från surrealismens fader, Salvador Dális konst – vilket lyfter den nära vänskapen mellan Paco Rabanne och konstnären. Statyliknande siluetter för ett sensuellt intryck. Dessano leker även han med olika texturer och material i denna kollektion. Vad som ser ut som päls är i själva verket ull, klänningar i ringväv, kristaller som formats så det ser ut som is, glitter, paljetter och mjuka siluetter.
Acne studios
Foto: Launchmetrics.com/spotlight & TT