Intervju: Elsas vackra vintagevärld
Lär dig fynda designervintage som proffset Elsa Billgren. Vad ska man leta efter? Vilka märken kan man hitta? Och hur kan man tjäna pengar – på att shoppa? ELLEs Helena Skoog ringde upp och tog reda på svaren. I morgon på elle.se listar Elsa designers att spana efter, hur du synar lappen i nacken och tips och trix när du vintageshoppar.
av HELENA SKOOG foto ELSA BILLGREN
Sugen på en ny designerväska, men utan större lust att betala en halv månadslön? Gillar du att fynda kvalitetsplagg till vrakpriser? Då kanske vintage är vägen att gå. Men hur gör man egentligen för att komma över de där lyxiga guldkornen, som alla andra alltid hittar? Vintageproffset Elsa Billgren känner till alla knep, magiska gömmor och farliga falluckor och har samlat dem i den matiga, tipsrika och fina (formgiven av Lotta Kühlhorn) boken Elsa Billgrens vintage. Äntligen den ultimata guiden för vintagenoviser! Men var ska man börja?
– Först och främst måste man lära sig att axla en vintageaffär. Man måste till exempel kolla när den är öppen! Vi tar för givet att butiker ska vara öppna tio till sju, men vintageaffärer är inte det. Mina bästa affärer är öppna en dag i veckan mellan tre och sex, som till exempel Saker & ting som är en av de bästa vintageaffärerna i Stockholm när det gäller designervintage. Börja luska på var de hemliga gömmorna finns, googla olika städer och områden.
När du väl har hittat din butik ska du, enligt Elsa, gå direkt till kassan utan att passera ”Gå”.
– Vi är väldigt ovana vid att prata med någon när vi går och handlar. Men jag skulle säga att en vintageaffär är mer som en ostbutik än en klädaffär. Det är viktigt att gå fram och fråga den som säljer osten: ”Vad har ni idag? Vad är gott? Vad har ni bakom disk till extrapris?” Berätta vad du är ute efter. I vintageaffärer kan de som jobbar där extremt mycket om sina plagg och sin butik.
Nu är det dags för själva shoppingen. Är du på jakt efter designermärken kan det ge utdelning att börja leta bland accessoarerna, där det ofta gömmer sig lyxiga märken – helt enkelt för att vi genom alla tider har unnat oss designeraccessoarer, som ofta är billigare och håller längre än kläder. Elsa Billgren tycker också att man ska läsa på och ta reda på mer om de märken som går att hitta, för om man känner till märken som ingen annan känner till är det större chans att göra riktiga fynd.
Elsas kontor är fullt av vintagefyndade bröllopsklänningar som hon hyr ut.
Finns det något man ska akta sig för när man är på jakt efter designervintage?
– Att köpa dyra saker fejk! Jag tycker ändå allra bäst om att köpa billig vintage – det gäller både design och ickedesign. Man ska fynda saker som man gillar, av god kvalitet. Man ska inte fynda saker för att man tror, inte vet, att de är värdefulla, när de redan är dyra. Då tycker jag att man är ute på hal is. Att till exempel köpa designerväskor på nätet, som säljs med lite suddiga bilder. Man ska vara säker på sin sak och ha stenkoll på vad man köper. Annars slänger man bara pengar i sjön.
Hur ska man tänka när det gäller just nätshopping?
– Nätet är jätteknepigt, men vissa sajter är säkrare än andra. Sajter som inte är gigantiska, men inte heller pyttesmå, mellansajter tycker jag har en trygghet över sig. De har tillräckligt många köpare, men är inte så stora att de går att hacka eller att det går att försvinna i mängden av alla som fejkar. Sedan måste man alltid få se tydliga bilder. Inga pressbilder, riktiga bilder på allting, säger Elsa Billgren och tillägger:
– Finns det en massa bilder på en designerväska, inuti och utanpå, bild på kvittot och serienumret – men det är ändå ett jättebra pris – då måste man tänka: ”Varför då?!” Om det luktar, låter och ser för bra ut, då är det för bra. Fynda lyxig designervintage billigt, eller köp till rätt pris, som en investering. Klipp gör man för att säljaren inte riktigt vet vad den säljer, inte när den fotar beviset på att väskan är äkta.
Elsa går gärna på marknader och fyndar designervintage. Där vet säljaren inte alltid vad den säljer och hon har själv möjlighet att känna, lukta – och pruta.
– Jag tycker att man även ska kolla med vänner, kusiner och kusiners mormor – det finns så många lådor med fantastisk vintage som bara ligger och skräpar på folks vindar.
Om man vill göra en bra investering, vad ska man satsa på då?
– Då ska man köpa klassiska saker. Skinnväskor tycker jag är en av de absolut bästa sakerna att investera i. Gärna stora, androgyna, i herrmodell. Det är snyggt till alla outfits, alla stilar, alla åldrar och alla kön. Skinn åldras vackert, är alltid i god kvalitet och det går att fynda riktigt billigt. En gång köpte jag en skinnväska på en loppis i Skåne som hade en plånbok i med mer pengar än vad jag betalade för väskan! Det var en god investering.
Andra bra köp som håller i längden är enligt Elsa den så kallade letterman-jackan (en sportig filtjacka med en bokstav broderad på bröstet och oftast ärmar av skinn), välgjorda jeans och klassiska skomodellen Mary Janes.
Själv letar hon mest efter designaccessoarer att matcha alla sina klänningar med, klänningar som inte har något speciellt märke i nacken utan ofta är uppsydda hos en skräddare.
– Jag tittar mycket efter skärp. Jag har ett fantastiskt YSL-skärp som jag fyndade för tio kronor på Humana. Sedan tittar jag ofta efter smycken. Klänningsklämmor i strass från 40-talet – det där lilla extra, det lilla lyxiga – och alltid, alltid solglasögon. Jag passar bra i stora solglasögon och jag gillar tyngden av ett par gamla, rediga designsolglasögon.
Om du är ute efter att göra pengar på din vintageshopping kan det vara en bra affär att rikta in sig på ett specifikt märke, köpa allt du hittar och sedan sälja tillbaka plaggen till företaget som har gjort dem från början. Många märken har nämligen inte arkiverat det de har producerat under åren och är intresserade av att samla in plaggen i efterhand.
– Jag kommer ihåg när Gant kom förbi när jag jobbade på Beyond retro, bläddrade genom alla rader av skjortor och köpte varenda Gant-skjorta de hittade, berättar Elsa.
Ibland när man vintagefyndar kan något vara trasigt eller sakna en knapp. Vad kan man fixa och vad ska man lägga tillbaka i lådan?
– Vissa typer av fläckar och hål är svårare än andra att fixa. Rost är till exempel extremt svårt att få bort. Däremot kan sådant som man tror ska vara omöjligt, som ett bläckstreck, gå att få bort med lite fantasi. Jag brukar använda hårspray. Man bara sprayar på bläcket så försvinner det. Det är magiskt och ett av mina absolut bästa tips.
När något har gått sönder av slitage kan det vara svårare.
– Jag brukar tänka på hål i kläder som sår på kroppen. Vad skulle läka snabbt och enkelt och snyggt och vad skulle inte göra det? Ett enkelt skärsår går att laga, men om det har blivit ett stort, djupt skrubbsår mitt på ett ben kan det blir ett jättefult ärr.
Vad skulle du aldrig köpa?
– Plagg med galjskador och rostfläckar brukar jag inte tycka är en bra idé, men det beror lite på hur fixig man är. Men värst är såklart om något är malätet eller mögligt, det är absolut nej.
När du väl har hittat det där designerplagget eller lyxväskan med Chanel-loggan på kommer nästa utmaning: att ta reda på om det du har sprungit på verkligen är ett designerfynd eller bara en billig kopia. Elsa berättar att det finns en del knep, som att ta reda på exakt hur märkeslappen ska se ut, men att kännetecknen tyvärr är väldigt olika för olika märken.
– Kolla om tyget är mönsterpassat. Om det är mönster på tyget eller skinnet ska det ligga snyggt där sömmarna är. Det ska inte ligga snett, det ska inte ligga upp-och-ner, det ska inte vara några skeva, konstiga skillnader i sömmarna, berättar Elsa och fortsätter:
– Kolla sömmarna. En designerväska ska ha tydliga, raka, bra sömmar. Louis Vuitton och Hermès har specialutbildningar som man måste gå innan man får sy för dem. Scarfs ska alltid vara handrullade och handsydda i kanterna, åtminstone när det gäller Hermès.
Vad mer?
– Det ska finnas någon form av stämpel i all metall, i dragkedjan, knapparna, gångjärnen. De ska vara märkta, för de är specialgjorda för just det märket och det här plagget. När det gäller väskor ska man googla vad de har för typ av serienummer. I varje Chanel-väska i hela världen finns ett serienummer gömt någonstans i väskan på en liten fyrkantig pappersbit. Sedan ska det ju inte vara ”Made in China” heller, haha. Men det kanske jag inte behöver berätta?