Populärt: Shoppingtips Modetrender Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Intervju: Filippa Ks chefsdesigner Nina Bogstedt om vårkollektionen

26 aug, 2014
AvJohanna Andersson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Puff

På tisdag den 26 augusti klockan 15.00 slår Filippa K upp portarna till Tändstickspalatset och visningen av damkollektionen för våren 2015. Stockholms modevecka är med andra ord alldeles snart i full framfart och med spänning ser vi fram emot att se den kommande säsongens modebild målas upp framför våra ögon.

För att stilla vår, och er, nyfikenhet något har ELLE.se intervjuat Filippa Ks chefsdesigner, Nina Bogstedt, om arbetet med, och det visuella intrycket av, den nya vårkollektionen. När Nina talar om New York, markerade midjor och höstiga vårtyger kan vi knappast bärga oss. Släpp ut modellerna på catwalken, nu!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

av JOHANNA ANDERSSON 

NIna Bogstedt2BW

Filippa Ks chefsdesigner, eller ”Head of Design”, Nina Bogstedt.

 

Kan du beskriva den nya vårkollektionen?

Annons

– Siluetten är antingen väldigt generös med mjuka linjer, eller kroppsnära, ibland med draperingar och veckdetaljer. Det ligger tydligt fokus på den markerade midjan: många plagg har ett bälte i samma material, och vi har också många fina läderbälten som kan adderas till olika outfits. Kjolar fortsätter ta mycket plats och vi har fantastiska ytterplagg!

Vad har ni inspirerats av?

– I januari åkte hela designteamet till New York, som är en av våra favoritstäder att besöka för inspiration. Där finns det en sådan otrolig mångfald av stilar och människor, och det lämnas så mycket utrymme för det personliga uttrycket. Det är inte så likriktat som det kan vara här hemma, vilket alltid är inspirerande. Känslan av ”lite mixat och blandat” ville vi ta med oss tillbaka, och det är något som har följt med i skapandet av kollektionen.

Finns det någon nyckellook eller något plagg som summerar kollektionen?

Annons

– Den vristlånga kjolen med en voluminös stickad överdel med ett brett bälte i midjan är en nyckellook för den här säsongen.

Har ni arbetat på något specifikt nytt eller annorlunda sätt med den här kollektionen?

– Vi har på ”jersey” arbetat med laserskurna kanter, och på visningen kommer vi att visa en långklänning med draperade detaljer där vi arbetat med den metoden. Det känns som ett väldigt intressant möte mellan det mjuka i draperingar och jersey, och det tekniskt moderna.

Vilka material har ni arbetat med den här säsongen, och varför föll valet på dessa?

– Vi ville återskapa den rikedom av material och lyxiga känsla som ofta finns i en höstkollektion, men som är en större utmaning till våren. Vi har använt oss av lätta ullkvaliteter som har en vårig känsla men som ändå enkelt kan bäras i början av säsongen, vilket är redan i december. Många lätta, fina linnemixar och, måste nämnas, en spännande Ultra Suede-kvalité som ger mig flashbacks till 70-talet och Halston. Positiva flashbacks!

Annons

Hur ser Filippa K på miljö och hållbarhet?

– Vi tar det på största allvar och fortsätter hela tiden att sträva mot att vara en förebild i ett miljöperspektiv. När det kommer till material jobbar till exempel vi mer och mer med bland annat tencel, som är ett väldigt bra alternativ till viskos, och något som vi använder mycket på ”trikå”. Tri-acetat från Japan är en annan modern fiber som ger underbara kvaliteter med fint fall. Framförallt jobbar vi hela tiden med en långlivad och tidlös design; det skulle jag säga är vårt största bidrag ur ett hållbart perspektiv.

Har du några personliga favoritplagg eller looks i kollektionen?

– Vårkappan med en mjuk, stor volym i en ljus färg är mitt personliga favoritplagg.

Vad tycker du är mest spännande i modebilden just nu?

– Jag gillar att den personliga stilen får råda mer och mer. Sökandet efter ett eget uttryck är i fokus och man gör sin egen tolkning av modet.

Annons

Varför är det här er bästa kollektion hittills?

– Varje ny kollektion känns nästan alltid som vår bästa, haha. Men varför jag känner så för den här är att vi har lyckats göra en nytolking av vårt Filippa K-uttryck.

Vad är annars extra aktuellt för Filippa K just nu?

– Det händer saker hela tiden och vi har precis lanserat ett nytt butikskoncept på Nordiska Kompaniet i Stockholm som känns väldigt spännande. Smyckesamarbetet som vi gjort med tyska Saskia Diez för hösten känns också väldigt intressant och landar i butik i oktober.

Annons