Populärt: Shoppingtips Modetrender Se Min Look Festkläder

Lindex projekt hjälper kvinnor i Asien och Afrika att utbilda varandra

09 mar, 2017
AvSofia Börjesson
Som så många andra i modebranschen har Lindex valt att fira den 8 mars lite extra. På kvinnodagen väljer klädkedjan nämligen att lyfta sitt projekt, HER, vars syfte är att sprida kunskap till kvinnliga textilarbetare i Asien och Afrika.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under flera års tid har Lindex utfört inspektioner i fabrikerna som producerar deras varor för att se till så att rätt arbetsförhållanden råder.

– Men vi kände att vi ville göra mer, säger Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex.

LÄS OCKSÅ: LINDEX ÖPPNAR NY BUTIK MED UNDERKLÄDER

Det var då, 2012, som projektet HER föddes. Ett projekt som bland annat ger kvinnorna kunskaper om näringsrik mat, vaccinationer, menstruation och familjeplanering.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Vi ville förbättra tillvaron för kvinnorna på ett sätt som gynnade dem och deras situation även utanför fabriken, säger hon.

Och för att kunskapen inte bara skulle stanna hos kvinnorna på fabriken började de även utbilda dem som peer-educators, med andra ord lärde dem sig hur de i sin tur kan utbilda vänner, grannar och släktingar.

– På så vis kan vi stärka dem och ge dem ökat självförtroende samtidigt som kunskapen kommer fler tillgodo och finns kvar långsiktigt.

Annons

LÄS OCKSÅ: LINDEX LANSERINGSEVENT FÖR PINK COLLECTION

Sedan HER-projektet sattes igång har fabrikscheferna fått en annan bild av människors lika värde på arbetsplatsen, hela 85 procent fler tycker nu att mäns och kvinnors insatser på fabrikerna är lika värdefulla.

– Och antalet kvinnor som använder bindor istället för smutsiga tygbitar de plockar från fabriksgolvet har ökat avsevärt – i många fall en ökning från 20% till 90%. Det har inneburit att antalet kvinnor som behöver sjukskriva sig för infektioner i underliv har minskat betydligt, säger Sara Winroth.

Foto: BSR

Annons