Populärt: Shoppingtips Modetrender New York Fashion Week Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Trendskon från 00-talet gör comeback – nu kommer du se den överallt

03 sep, 2024
Puma Speedcat är säsongens stora it-sko – så stylar du trenden
Efter Samba-hysterin är det nu en ny (gammal) sneaker som syns överallt. Pumas ”Speedcat” säljer som smör och har blivit en favorit hos såväl kändisar som modepersonligheter. Varför är den så populär? Hur stylar man den? Och var köper vi den? ELLE reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Trend #5 – Hösttrender att bära redan nuBrand logo
ELLE Trend #5 – Hösttrender att bära redan nu

Då och då dyker det upp en sneaker som fullkomligt dominerar modebilden. Förra året blev Adidas Samba-modell den stora it-skon som alla plötsligt bar. Innan det stoppade vi fötterna i chunky ”pappa-sneakers” från New Balance. Näst på tur? Pumas ”Speedcat”!

Ja, från ingenstans ser vi plötsligt sneakermodellen poppa upp överallt. Från steetstyle-scenen under såväl Paris som Copenhagen Fashion Week till på fötterna tillhörande välkända namn som Dua Lipa och Emily Ratajkowski.

Annons
Puma Speedcat på Copenhagen Fashion Week
Puma Speedcat syntes under Copenhagen Fashion Week. Getty/Christian Vierig

Nya it-skon inspirerad av racingskor

Puma Speedcat lanserades första gången 1999 och var inspirerad av de brandsäkra racingskorna som Formel 1-förare bar vid Grand Prix under 80- och 90-talen. Skon är gjord i mjuk mocka, har läderdetaljer och definieras av sitt puma-motiv framtill.

Sedan första släppet har sneakersmodellen uppdaterats på detaljnivå, men i det stora hela är det samma sko som vi nu ser på var och varannan modepersonlighet. Det är en comeback från 00-talet och mycket talar för att det blir säsongens mest hajpade sko!

Annons
Emily Ratajkowski i Puma Speedcat
Emily Ratajkowski bär de röda Puma Speedcat tillsammans med en monokrom beige look, så att skorna får poppa lite extra. TT

Därför är Puma Speedcat så populär

Så, varför är den då så populär? Utöver att vi har sett en rad gamla 00-talsfavoriter dyka upp i modebilden de senaste säsongerna, vilket bara det ger skon möjlighet för ett naturligt uppsving kan svaret ligga i den slanka silhuetten.

Den sportiga skon har en ganska stilren (om än sportig) look, det är en nätt sneaker som inte drar till sig all uppmärksamhet (åtminstone inte i svart). Och till skillnad mot chunky pappa-sneakers har ”Speedcat” en silhuett som påminner mer om loafers, ballerina eller slip in-skor – vilket också gör att du kan matcha den med allt från kjol och klänning till jeans, kostymbyxor eller träningskläder. Skon fungerar med andra ord till alla stilar och tillfällen.

Annons

Här köper du Puma Speedcat till hösten 2024

Precis som andra Y2K-comebacks vi har sett de senaste åren råder det såklart även delade meningar kring denna skon. Men är du en av alla de som återigen älskar den så är det bara att gå raka vägen in i garderoben och dra fram dina gamla Pumaskor från 00-talet. Behöver du ett par nya varianter kan du kika nedan.

Puma Speedcat i rött

Puma

Pumas hajpade modell Speedcat i rött och vitt.

Puma Speedcat i rött
Köp här! Puma
Annons

Puma Speedcat i svart

Puma

Pumas it-sneakers ”Speedcat” i svart och vitt.

Puma Speedcat i svart
Köp här! Puma
Annons

Foto: Getty, TT, Instagram

Annons