I maj skördas rosorna till Chanel No5 – fälten nere i Grasse i Frankrike är fyllda av blommor som ska plockas, tas in i fabrikerna och till slut bli parfym. Elizabeth och Victoria Lejonhjärta följde med på en resa från blomsteräng till parfymflaska – här är deras ord.
Annons
Två gånger om året anordnar Chanel resor ner till Grasse, en stad i sydöstra Frankrike där blommorna till deras parfymer växer. Resan de gör i maj sker samtidigt som skörden av May Rose är i full gång, rosen som är av huvudingredienserna i Chanel No5. Resan till Grasse är också en hyllning av savoir-faire, en unik know how och kunskap som Chanel har varit med och bevarat och utvecklat under många år.
I år var systrarna Lejonhjärta med på resan och vi fick i efterhand ta del av deras unika bilder och ord från de fullspäckade dagarna. Följ med ut på rosfälten och in i Chanels magiska värld och upplev resan genom Elizabeth och Victorias ögon och ord.
Så skapas en Chanel-parfym
”Fabrice berättade allt som fanns att veta om fälten, han var väldigt detaljerad och förklarade hela processen: från sådden, när blommorna slog ut och skörden. Fabrice berättade bland annat hur de använder en speciell sådd-teknik som gör att de kan så utan anti-pesticidmedel, det var fascinerande att se hur ”ren” sådden och produktionen var””När vi besökte fälten såg vi hur kvinnorna som arbetar där skördade rosorna och lade dem i stora flätade påsar När vi åkte vidare från fälten till utvinningsfabriken anlände de stora säckarna på släp dit, fyllda med rosor.””Vi fick äran att hälla ner de väldoftande rosenbladen i de stora tankarna.””Inne i fabriken visade direktören, Jean-Francois, oss den imponerande mängden rosor och den process som krävs för att skapa det råmaterial som används i parfymerna, han kallade det concrete.””Vi tog så klart tillfället i akt och hoppade i den stora tanken, fylld med majrosor inne i fabriken.””Därefter återvände vi till The Bastide för att träffa Olivier Polge, som är näsan bakom Chanels parfymer. Han berättade målande om Savoir-Faire, om hantverket och några av de nyckelingredienser som ligger bakom den komplexitet och identitet som är Chanel No 5.””På Bastides uteplats åt vi en provensalsk lunch i solen.””Efter lunchen fick vi ta del av och lära oss om baudruchage. Det är en sedan länge utvecklad och bevarad teknik för att försluta parfymflaskan, vilket specialister gör för hand. Chanel har hållit fast vid den traditionen och hållit den oförändrad i årtionden. Tekniken används för och hittas på alla deras parfymflaskor världen över.””Vi fick testa att göra våra egna baudruchage under en workshop där vi fick lära oss om den speciella tekniken.””Workshopen fick avsluta en underbar resa och en fantastisk upplevelse där vi fick ta del av den noggranna och unika savoir faire* som är så djupt rotad inom Chanel.”
* savoir faire står för ett särskilt kunnande som förs vidare över tid.