Se Sara Danius & Camilla Thulins knytblus på Nordiska museet
Camilla Thulin har under åren levererat många knytblusar till Sara Danius. Bland annat stod hon bakom den vita blus som Sara bar då hon meddelade sitt avhopp från Svenska Akademien i april 2018, och knytblusen blev en symbol (och hashtag) för kvinnokamp för ett helt land.
Sara Danius och den välkända designern var dessutom goda vänner, så självklart tackade den modeintresserade Sara ja när Camilla Thulin frågade om hon ville designa en egen knytblus inför hösten 2018.
Sara Danius och Camilla Thulins knytblus på catwalken
Under Fashion Week i augusti 2018 gjorde så Sara Danius entré på catwalken på Grand Hotell. Den, enligt Sara Danius ”ultimata knytblusen” pryddes av kvinnosymbolen – vad annars?
Blusen tillverkades i limiterad upplaga och överskottet från försäljningen gick till föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).
Så blev knytblusen Sara Danius signum
Knytblusen blev Saras signum redan då hon var professor i estetik på Södertörns högskola.
– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong, har Sara berättat för ELLE.
Knytblusen blev en symbol för rättvisa, förändring och kvinnlig solidaritet. Den visas i en liten dräktutställning om kvinnokamp och kvinnlig rösträtt i museets stora hall fram till och med den 1:a december, skriver Nordiska museet på Instagram.
Sara Danius dog den 12 oktober efter en längre tids sjukdom, omgiven av sin familj. Hon blev 57 år gammal.
Bild: Stockholm Fashion Week
Läs mer:
4 feministiska gärningar vi minns Sara Danius för
Sara Danius avhopp och krisen i Svenska Akademien – detta har hänt
Så gick knytblusen från tråkig och gammaldags – till att bli en symbol för kvinnokamp