Behovet att rensa skapade ny affär – så startades nätbutiken Sellpy
– Mitt rum hemma hos mamma och pappa var helt överbelamrat av grejjer, det var ett kaos, berättar Michael Arnör när han minns tillbaka till det som pushade honom att starta Sellpy, en second hand-butik på nätet för alla som vill köpa och sälja utan att behöva anstränga sig särskilt mycket själv.
Efter att ha jobbat i veckor med att dela upp sitt bohag hemma hos sina föräldrar i högarna sälja, skänka, slänga insåg Michael Arnör att det måste finnas ett enklare sätt. Det fanns det. Tillsammans med två kompisar startade han Sellpy, en butik på nätet där du säljer och köper begagnade kläder, möbler, tavlor, ja, i stort sett vad som helst inom lagens gränser utan att egentligen lyfta ett finger själv.
– Eftersom det aldrig blev av för mig att jag sålde något av den där sälja-högen jag hade hemma så insåg vi att vi måste hjälpa till med den biten, alltså gör vi allt jobbet åt dig istället. Då blir det liksom av. Du beställer bara upphämtning av dina grejjer så kommer vi och tar hand om det, säger Arnör.
Efter att Sellpys cykelbud hämtat upp din påse med avlagda kläder tas den till företagets stora lager. Väl där går man igenom innehållet, bedömer kvaliteten, sätter ett pris och skriver ner informationen om plagget. Efter det fotograferar man i alla de där vinklarna som man själv aldrig orkar fota av och så lägger man upp annonsen på nätet. När varan sen är såld delar man på vinsten.
– Vi finns nu i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala men även om man inte bor i dessa städer så kan man beställa en påse och så skickar man iväg den på posten. Det funkar lika bra.
Trots att han nu startat en hel sajt och app som förmedlar begagnade varor så trodde han själv inte att folk skulle köpa så mycket som vi gör på nätet och second hand.
– Jag shoppade själv aldrig second hand tidigare, men nu sitter jag själv där och klickar på auktionerna. Men det är intressant att cirka 70 procent av allt vi säljer är kläder, så stor del trodde jag faktiskt inte att det skulle vara. Och jag tror bara det kommer att öka.
Det är tydligt att begagnat är en business för framtiden. Efter att H&M-gruppen gått in som investerare i företaget har man kunnat växla upp och nu jobbar strax över 100 personer hos Sellpy.
– Jag tycker också det känns bra att hjälpa industrin på vägen. Modeindustrin står för enorma utmaningar och att vi då kan hjälpa till att förlänga livslängden på ett plagg gör stor skillnad, dessutom känns det bra att kunna erbjuda bra shopping för dem som kanske inte har råd att alltid handla nytt.
Det som inte säljs skänker man antingen vidare till någon av sina samarbetspartners som Emmaus eller Stockholm Stadsmission eller så skickar man det till återvinning. Att antingen förlänga livstiden för ett klädesplagg eller skänka det till återvinning gör att man minskar enormt på jordens resurser. Därför blir både den som säljer och den som köper second hand en riktig miljöhjälte!
Sellpys grundartrio: Philip Gunnstam, Michael Arnör och Oskar Nielsen.