Västen är trendig igen – så stylar du vårens it-plagg
Vissa säsonger tycks någon ha skickat ut ett memo till alla världens modeskapare med texten: ”I år ska ni inspireras av detta och skapa det här.” Inför vårvisningarna 2020 löd memot: ”I år ska ni inspireras av klassiskt skrädderi och alla måste designa en väst. Allra helst en komplett tredelad kostym i 1970-talssnitt, men västen är viktigast”.
Och från ingenstans, från att ha varit ett iskallt och omöjligt plagg som hängde längst in i de mest bortglömda second hand-butikerna, syntes plötsligt den skräddade västen hos modehus som Burberry, Celine, Chloé, Gucci, Marc Jacobs, Saint Laurent och Louis Vuitton. Och hos en rad mindre kända märken därutöver. Det råder inget som helst tvivel om att västen, som del av den tredelade kostymen och i ensam majestät, är tillbaka.
– Det är inte lätt att säga varför, konstaterar Pernilla Rasmussen som är fil doktor i textilvetenskap och lektor i modevetenskap på Lunds Universitet. Men om jag ska gissa kan man säga att i hållbarhetstider blickar vi gärna mot hantverk och det vi uppfattar som stabilitet. Klassiska uttryck, som känns tidlösa och hållbara på sikt. Känslan av hantverk och kvalitet är något som känns bra i den situation vi befinner oss i nu.
Västens uppkomst i England
Västen är onekligen både klassisk och tidlös, med tanke på att den funnits i modebilden de senaste 350 åren. Och även om tanken på det där memot i början var på skoj, så var det faktiskt politiskt allvar när västen först kom, 7 oktober 1666 för att vara exakt. Då skrev kung Charles II av England en så kallad deklaration för sitt hov där han talade om hur de skulle klä sig – i stället för ”french fashions” (som ansågs oseriöst och alldeles för flådigt med stora peruker och färgstarka skor) skulle engelsmännen bära väst. En lång väst med inspiration från det dåvarande persiska modet, med knälång livrock och byxor – allt tillverkat av brittisk ull, inte franskt siden.
– Poängen med dräktreformen var att skapa en mer allvarlig klädsel. England ville skapa ett eget mode och bli oberoende av Frankrike. Det handlade både om ekonomi och politik, berättar Pernilla Rasmussen.
”Västen blev ett modeplagg”
Sedan dess har västen varit en viktig del av den manliga garderoben som, efter västens och så småningom den klassiska, tredelade kostymens intåg, blev alltmer likriktad. Arbetare bar kostym med väst på jobbet och tog då ofta av sig kavajen för mer rörlighet. De kungliga bar en lite elegantare variant vid hovet och kvinnor började bära väst vid ungefär samma tid, den ingick i deras riddräkt. Och under både 1700- och 1800-talet rullade olika vågor av inspiration från herrmodet in i damernas klädsel.
– Västen blev ett modeplagg. När resten av det manliga modet blev mer ullbaserat och enfärgat kunde västen spraka av färg. De kunde också bära flera västar på varann, under 1800-talets andra hälft. Med västen kunde männen leva ut sin kreativitet och personlighet.
Men nu då? Varför ska vi bära väst 2020? Höstens Celine-kvinna med sin präktiga ”bourgeois”-stil satte stort fokus på det skräddade modet under andra halvan av förra året – som en reaktion på den sportiga trenden som länge tagit stor plats. Att hon nu fick en väst kändes naturligt, även om Hedi Slimanes variant inte hänger ihop med en kostym utan i stället stylas med 1970-talsinspirerad blus och lång kjol. Just 1970-talet som inspirationskälla återkommer i många av vårens kollektioner.
– Hippierörelsen hade en annan typ av väst, som nog var mer inspirerad av etnoinfluenser. Västen blev på något sätt en yta där man kunde spraka lite. Där kunde olika textila tekniker synas och man kunde leka med färg. Västen hade inte alls den formella prägeln då, berättar Pernilla Rasmussen.
Västen 2020
Västen 2020 är lekfull den också, missmatchad med mönstrade kostymer, i starka färger och ofta i en lekfull styling med kavaj och byxor som ett komplett set. Gärna med accessoarer som hatt (kolla in Marc Jacobs stora statement-hattar färgmatchade med kostymen) eller corsage- blommor (Louis Vuittons corsageprydda, tredelade kostym är vårens snyggaste).
Men den är också klassisk, i beige, grått och kritstreck, enfärgad från topp till tå.
– Kostymen ses ofta som ett maktuttryck, säger Pernilla Rasmussen. Inte bara att någon ska visa sig mäktig, utan den är också traditionellt förknippad med moral och ansvar. Kanske funderar vi nu på vårt eget ansvar? På vilket sätt handlar jag moraliskt korrekt? Trenden skulle kunna analyseras ur den synvinkeln. Den som har makt är också moraliskt skyldig att fatta korrekta beslut …
Ja, är det något vi kollektivt önskar oss 2020 är det väl korrekta beslut från ledare och samhälle när det gäller framtiden – både planetens och vår egen? Vill du också signalera att du är ansvarsfull och trendsäker finns det dessutom en uppsjö av klassiska vintagevästar i valfri second hand-butik. De kanske hänger i ett hörn längst in just nu, men där blir de inte kvar länge till …
5 alternativa västar:
1. Funktionsvästen
Praktisk i sportiga material.
2. Skinnvästen
MC-gängens och streetstyleproffsens favorit.
3. Denimvästen
Denim med denim är hett i vår.
4. Hippievästen
Matcha med 70-talsklänning!
5. Långvästen
Bär som klänning med bara ben.
Av: Helena Skoog
Foto: Imaxtree
LÄS MER:
Trendiga kavajer i oversized modell 2020