Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

10 tv-serier från 2020 du måste ha sett

08 dec, 2020
AvLouise Berglund
AvLouise Åström
Bra tv-serier från 2020
Mord i överklassen, AI-robotar, ett trasigt hockeylag och en oväntat tröstande lyxbåt. Serieåret 2020 har varit minst sagt fullspäckat med bra innehåll. Louise Åström, ELLE:s redaktör för populärkultur, listar 10 serier från 2020 du inte får missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighetBrand logo
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

Det första jag inser när jag börjar göra en lista över de nya serier och säsonger jag sett i år är att många av dem kretsar kring hemskheter. Som om inte världsläget 2020 vore fruktansvärt nog har jag uppenbarligen ägnat en enorm mängd timmar åt att titta på berättelser om mord och annat obehagligt. Men som tur är finns det några mer flamsiga och glada serier bland min samling för att väga upp det hela.

Här kommer min lista över serier från i år jag tycker du borde se. Förhoppningsvis finns det någon godbit på listan du inte hunnit med och kan inleda helgen med.

10 tv-serier från 2020 som du inte får missa:

1. The Undoing – HBO

The Undoing på HBO
Nicole Kidman och Hugh Grant spelar huvudrollerna i The Undoing.

Med Nicole Kidman och Hugh Grant som rikt gift par i huvudrollerna var förväntningarna höga på HBO-serien The Undoing. Att den dessutom är baserad den kända romanen You should have known sänkte inte förväntningarna. Jag måste dock hålla med kritikerna och konstatera att de första fyra avsnitten var oväntat sega. Men mot slutet (lugn, jag ska inte spoila något) satt jag på riktigt och skrek på min tv. Handlingen kretsar kring ett brutalt mord och den efterföljande rättegången som som skakar två familjer. Jag tror i princip jag hann misstänka alla karaktärer. Tänk typ spelet Cluedo, men dyrare och mer groteskt.

2. The Queens gambit – Netflix

The queens gambit Netflix
Anya Taylor-Joy spelar Beth Harmon som vill bli världsmästare i schack.

The Queens gambit är en av de serier som diskuterats mest i mina chattgrupper i år – och åsikterna är många. Vissa älskar den medan andra känner raka motsatsen. Jag måste erkänna att jag stör mig på att det känns som att vissa gillar den endast för att handlingen är kreddig... Serien utspelar sig mellan 50- och 60-talet och huvudrollen som Beth Harmon spelas fängslande av Anya Taylor-Joy. Hon vill bli världsmästare i schack men växer upp på ett hemskt barnhem där personalen drogar barnen. Där upptäcker hon dock sin begåvning för schack och det är svårt att inte drömma om att vara en brainiac när man kollar. Man vill dessutom dricka vin med alla spelare. Beundransvärt är att seriens skapare faktiskt tagit in flera experter på schack för att alla partier som spelas ska vara verkliga.

3. Björnstad – HBO

Björnstad HBO
Björnstad är baserad på Fredrik Backmans roman från 2016.

Björnstad är också en bokbaserad serie – närmare bestämt Fredrik Backmans roman från 2016. Handlingen kretsar kring Peter, en pensionerad hockeystjärna som nu ska ta sig an den gamla hemstadens juniorlag. Men machokulturen i staden och laget visar sig ha fruktansvärda konsekvenser och en ung flicka utsätts för ett övergrepp. Välgjord serie som lyfter det viktiga ämnet tystnadskultur på ett väldigt drabbande sätt. Rekommenderar dock att pausa mellan avsnitten då det kan kännas tungt vilket absolut är ett bevis på att den är viktig att se.

4. Kärlek & Anarki – Netflix

Kärlek & Anarki på Netflix
Ida Engvoll spelar konsulten Sofie som inleder en serie utmaningar med it-teknikern Max.

Jag skäms alltid lite när jag skriver "jag skrattade rakt ut när jag såg denna". För det känns på något sätt väldigt boomer. Men det är sant när det kommer till Kärlek & Anarki. Det här är kanske den roligaste serien på min lista. Den klassas som en romantisk dramaserie och är skapad av Lisa Langseth. Huvudrollen som konsulten Sofie spelas av Ida Engvoll. Hon kommer till ett litet bokförlag som ska digitaliseras. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Mitt i allt detta träffar hon Max. It-teknikern spelad av Uppsala-studenten Björn Mosten (ja, han pluggar seriöst civilingenjörsprogrammet i it och gör skådisdebut). Sofie och Max börjar utmana varandra i att göra helt sjuka saker på jobbet. Typ "lek chef en hel dag". Det är lättmsält, kul men också fint.

5. Kalifat – SVT

Kalifat SVT
Aliette Opheim och Gizem Erdogan spelar mot varandra i Kalifat.

Ännu en serie som är både extremt spännande och obehaglig. Jag kunde verkligen känna mitt hjärta bulta hårt i bröstkorgen under många av avsnitten. Thillerserien Kalifat kretsar kring fem kvinnor vars öden flätas samman på temat religiös fanatism. Säpo-agenten Fatima får ett tips om att ett terrordåd planeras i Sverige. Pervin försöker fly med sin lilla dotter från sin man som har kopplingar till IS. Och tre tonårstjejer börjar plötsligt radikaliseras i skolan av den karismatiska elevassistenten. Samma råd här som med Björnstad: Pauser mellan avsnitten rekommenderas.

6. Älska mig, säsong 2 - Viaplay

Älska mig Viaplay
Josephine Bornebusch har skapat – och spelar huvudrollen i Älska mig.

Josephine Bornebusch ligger bakom Älska mig vars andra säsong släpptes 2020. Hon spelar även huvudrollen som den barnlängtande förlossningsläkaren Clara. Har du missat första säsongen säger jag bara grattis. Då har du nu två säsonger toppmaterial framför dig. Kärlek på alla plan i livet utforskas via älskvärda karaktärer där allt från karriär, dödsfall, vänner, skilsmässor och affärer är inkluderade. Allt paketerat i ett otroligt drabbande format. Det är hjärta och smärta utan att bli cheesy. Är du blödig rekommenderar jag dig att sminka av dig innan du tittar. Annars finns det stor risk för mascaratårar i chipsskålen.

7. Westworld, säsong 3 – HBO

Westworld sista säsongen
I sista säsongen av Westworld pågår kriget mellan AI-robotarna och mänskligheten.

Att se Westworld är lite som att göra läxorna. Ibland intressant på riktigt men ibland helt konstigt och främmande. Serien handlar till en början om en nöjespark. En slags vilda västern-värld dit människor åker och betalar dyrt för att leva ut sina cowboydrömmar. Det visar sig dock att helt sjuka saker händer i parken och lagom till säsong tre (som är den sista) har handlingen förflyttat sig utanför parken och kretsar snarare kring kriget mellan AI-robotar och mänskligheten. Jag känner mig sällan så smart som när jag lyckas dra paralleller mellan säsong ett och tre i Westworld. Det är som mitt egna lilla högskoleprov – fast jag får googla samtidigt.

8. Lovecraft Country – HBO

Lovecraft country HBO
Lovecraft country kretsar kring 1950-talets USA.

En resa på jakt efter en försvunnen pappa i ett 1950-talets USA. Lovecraft country är HBO:s påkostade skräckserie som rymmer både tentakelmonster och en dyster historia om rasism och klassamhälle. Om man skulle göra en lista på saker som gör att en serie kommer bli välproducerad så är Lovecraft country ett typexempel. Serien är skapad av 35-åriga Mischa Green som också ligger bakom manuset. Oscarvinnande Jordan Peele (regidebuterade med Get out) är en av de exekutiva producenterna och dessutom hade skådespelarna så bra sammanhållning att amerikansk media rapporterade om just det.

9. The Crown – Netflix

The Crown säsong 4 Netflix
Emma Corrin gör rollen som prinsessan Diana i fjärde säsongen av The Crown.

Den är prisbelönt, omskriven och efterlängtad. Men sanningen är att jag inte hunnit ta mig igenom hela The Crown ännu – serien som skildrar Elizabeth II:s tid som regerande drottning från trontillträdet 1952 och framåt. Det kan ha att göra med mitt serietips som kommer efter detta... Nåväl. Den fjärde säsongen av The Crown hade premiär på Netflix den 15 november. Och ingen har väl missat att det är säsongen om prinsessan Diana. Hon spelas av Emma Corrin och detaljarbetet med hennes kläder är värda ett pris i sig. Gillian Anderson iklär sig rollen som Margaret Thatcher och jag fattar seriöst inte hur hon kan spela sexterapeut (i Sex Education - bonustips!) och denna roll lika övertygande.

10. Below Deck – Hayu

Below deck tv-serie
Captain Lee, Ashton och Kate i realityserien Below deck.

Ja, alltså... Nu kanske ni undrar vad jag sysslar med. Den här serien kvalar absolut inte in på denna lista varken när det kommer till handling eller kvalitet. Men låt mig erkänna en sak: Jag såg sammanlagt 13 säsonger av denna amerikanska realityserie (med spinoffen Below deck mediterranean inräknad) på bara ett par veckor. Att följa besättningarna och de rika gästerna på extremt lyxiga chartrade yachter var den trygghet min coronaångest behövde. Det känns som att jag känner kocken Ben med dåligt humör nu. Och kapten Lee som blir rasande när någon tappar bort sin radio. Och den bitchiga chefen Kate som skvallrar när hon tror att ingen hör. Och stewardessen Bugsy som i sista säsongen bestämmer sig för att alltid ha extremt många hårspännen i håret (alltså extremt!).

Läs mer:

Här är de onödigaste dödsfallen i tv-serier

5 nya läskiga serier att kolla på hösten 2020

Serierna att se våren 2020

Annons