Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

12 serier som fått oss att gråta och skratta

28 feb, 2018
AvHanna Carlsson
Serier som vi gärna tittar på utan våran partner.
Vissa serier är enbart underhållande men vissa fungerar även i utbildande syfte. De har tagit upp viktiga ämnen och fått oss att reflektera. Här tolv serier att skratta och gråta till – samtidigt som du faktiskt lär dig något.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Transparent – Transfrågor

Transparent är en lysande dramakomediserie med mörka och psykologiska undertoner. Handlingen kretsar kring en dysfunktionell familj i Los Angeles vars hela tillvaro vänds upp och ned när pappan avslöjar att han är transexuell och att han i hela sitt liv har känt sig som en kvinna fångad i en manskropp.

Transparent är en dramakomediserie.

2. Sex and the City – Kvinnors sexualitet

Serien utspelar sig i New York och handlar om fyra kvinnors liv där kärlek, relationer och mode är i fokus. Sex and the City adresserar ofta aktuella och viktiga ämnen, såsom kvinnors ställning i samhället. Serien blev mycket populär för sina autentiska bilder från gator, klubbar, butiker och restauranger i New York, samtidigt som den tänjt på gränserna för mode och sexuell tabu.

Annons

3. Midnattssol – Samer

Kahina Zadi, en fransk polis av algerisk härkomst, får i uppdrag att åka till Kiruna för att utreda ett bestialiskt mord på en fransk medborgare i vildmarken. Tillsammans med Anders Harnesk, åklagare med samiskt ursprung, inleder hon en utredning som snart får svindlande proportioner. Midnattssol är en berättelse om fördomar, kulturkrockar, ursprung och identitet. Om rädslan för det främmande och om djupa ärr i både samhällen och människor.

4. Luke Cage – Black life matters-rörelsen

När ett misslyckat experiment ger honom superstyrka och skottsäker hud blir Luke Cage en flykting som försöker att återuppbygga sitt liv i Harlem och snart måste konfrontera sitt förflutna och rädda sin gamla stadsdel i New York. Serien har tagit upp viktiga frågor inom Black life matters-rörelsen. 

Serier tar upp viktiga frågor om Black life matters-rörelsen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

5. The L word – Homosexualitet

I serien får man följa livet och kärleken hos en liten och nära knuten grupp lesbiska kvinnor som bor i Los Angeles. I serien får man även möta deras vänner och familjemedlemmar som antingen stöttar eller föraktar deras val av att leva ihop med en annan kvinna.

Annons

6. Oz – Fängelseförhållanden

Dramaserie om livet och den dagliga och våldsamma verksamheten på den ovanliga enheten Emerald City i Oswald-fängelset. Handlingen kretsar oftast kring rivaliteten mellan olika gäng. Brutala mord, lemlästning och våldtäkter är en del av fångarnas vardag.

7. Shameless – Alkoholism och drogmissbruk hos föräldrar

Frank Gallagher är den stolta ensamstående pappan till sex smarta, arbetsvilliga och oberoende barn, som utan honom skulle klara sig… kanske bättre. När Frank inte är i baren och spenderar alla deras pengar ligger han bakfull på golvet i hemmet. En serie om en annorlunda familj som kämpar sig genom livet trots motgångar.

Shameless är en serie om en familj som kämpar.

8. Fröken Frimans krig – Klass- och kvinnokamp

Inte alla strider är våldsamma. Serien utspelar sig under ett tidigt 1900-tal och handlar om en modig grupp av kvinnor som tar sig an lika rättigheter och en korrupt livsmedelsindustri. Kvickhet är deras strategi och burkar av hälsosam mat är deras vapen. Den behandlar ämnen som är lika relevanta idag som de var 1900: efterfrågan på bra, naturlig mat och kampen för lika rättigheter.

Annons

9. Six feet under – Döden

På en nivå är serien ett konventionellt familjedrama som behandlar frågor som relationer, otrohet och religion. Samtidigt utmärker sig serien med sitt ständiga fokus på döden. 

10. The big C – Cancer

Serien handlar om läraren Cathy Jamison, en reserverad förortshustru och mor, som diagnostiseras med melanom. Sjukdomen tvingar henne att verkligen börja leva för första gången i sitt vuxna liv. 

The big C - Cancer handlar om frun som blir sjuk.

11. Planet earth – Vår planet

Planet Earth är en tv-serie från 2006 producerad av BBC Natural History Unit. Fem år in i arbetet var det den dyraste dokumentärserien någonsin beställd av BBC. I den legendariska serien får världens naturälskare följa med på expeditioner från Himalayas toppar ända ner till havets botten.

Annons

12. 13 reasons why – Psykisk ohälsa

Tonåringen Clay Jensen återvänder hem från skolan en dag för att hitta en mystisk låda som ligger på hans veranda. Inuti upptäcker han sju dubbelsidiga kassettband som spelats in av Hannah Baker, hans klasskompis och obesvarade kärlek, som tragiskt begick självmord två veckor tidigare. På banden utspelas en känslomässig ljuddagbok, som beskriver de tretton anledningarna till varför hon bestämde sig för att avsluta sitt liv. 

Läs mer:

14 superserier att se tillsammans med den du är kär i

Här är det alternativa avslutet på tv-serien Bron

Här är serierna du inte får missa på Netflix 2018

Annons