Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

16-åriga Malou Prytz vill ha jämställdhet i musikbranschen

29 feb, 2020
AvStina Dahlgren
Malou Prytz
Malou Prytz är bara 16 år men har redan en karriär som artist. Nu vill hon se fler tjejer ta plats inom musikbranschen. – Män skulle dominera förr, men så är det inte längre, säger sångerskan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singelnBrand logo
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singeln

Hon slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 2019. Med låten I do me tog sig Malou Prytz, 16, direkt till finalen och blev det årets stora skräll. Sedan dess har hon haft fullt upp med att kombinera skola och  musikkarriär.

– Jag har släppt mycket ny musik vilket är jättekul. Det är ju det man drömmer om som artist, säger Malou Prytz.

I år gör hon comeback i Melodifestivalen och i helgen tävlar hon i andra chansen med låten Ballerina. Den här gången är hon ett välkänt namn som folk har koll på, något som Malou tycker är kul men som också sätter mer press på henne.

– Man känner att man har lite mer förväntningar på sig nu för att folk vet mer vem man är, säger hon.

Jobbar med tjejer i Melodifestivalen

Hon har sin familj på plats som stöd under tävlingen, men de som står henne allra närmst under programmets gång är hennes team bestående av enbart tjejer.

Förra året fick Malou Prytz och hennes tjejer stor uppmärksamhet då de var det enda teamet med enbart kvinnor. I år valde hon att köra på samma lyckade koncept. Hon tycker själv att det skapar en trygghet att omge sig av andra tjejer.

Annons

– Man kan känna igen sig i saker och man kan relatera till varandra. Alla förstår varandra och är på samma plan.

Så ojämställt är det i musikbranschen

Förra året gjorde SVT en granskning av jämställdheten i musikbranschen. Av de 50 mest spelade låtarna på Spotify 2018 var endast 10 procent av låtskrivarna kvinnliga. Andelen kvinnliga producenter låg på 0,8 procent.

I år har det dock äntligen blivit tjejernas år i Melodifestivalen. Av de åtta bidrag som redan är i final är fem kvinnliga akter. Bland de favorittippade namnen hittar vi bland annat Hanna Ferm, Anna Bergendahl och Dotter.

Malou Prytz tror att en viktig del i att tjejerna äntligen får ta plats i tävlingen är att man pratar mer om hur ojämställt det faktiskt är i musikbranschen.

– Förra året var min låt den enda Mello-låten på topp 50 som var producerad av en tjej och då lyfte man det väldigt högt och jag tror att folk har börjat snacka om det mycket mer. Det är viktigt, säger hon.

Annons

Malou Prytz vill se fler kvinnor ta plats

Malou Prytz upplever att det ändå har blivit bättre de senaste åren, även om det fortfarande finns mycket saker kvar att jobba på.

– Nu börjar det bli mer jämställt än vad det var förr. Tjejerna kanske har gått in med mer pondus och en känsla av att ”vi kan också detta”. Det handlar nog om maktpositioner och att män skulle dominera förr, men så är det inte längre.

Hon själv har haft turen att aldrig uppleva att hon blir annorlunda behandlad i musikbranschen för att hon är kvinna. Hon är dock medveten om att det krävs fortsatt hårt artbete för att lyfta fram tjejerna.

– Min låt skrevs ju på ett tjejcamp där det bara var kvinnliga låtskrivare och det är ju också något man borde anordna mer för att få in fler tjejer, säger Malou Prytz.

Åtta tjejer står i rad och håller om varandra
Malou Prytz med sitt team på Melodifestivalens efterfest. Från vänster: Ellen Fjaestad (PR), Amanda Arin (koreografassistent), Isa Tengblad, (kör) Malou Prytz (artist), Maria Avatare (dansare), Saba Timothy (manager), Alice Gernandt (koreograf), Maggie Gelush (makeup artist). Saknas på bild gör bland annat Emelie Fjällström som körar samt koreografer och nummerkreatörerna Jonna Hökengren, Sacha Jean- Baptiste och Lotta Furebäck som även de är med och skapar numret.

Malou Prytz om girl power

Malou Prytz ser gärna att tjejer fortsätter hålla ihop för att tillsammans bli ännu starkare. När hon får frågan vad hon själv tycker är girl power svarar hon blixtsnabbt:

– Det är när tjejer uppmuntrar varandra och uppmuntrar varandra till att göra saker och står upp för våra rättigheter tillsammans. Det är girl power för mig.

Foto: Instagram

LÄS MER: 

Girl power på Instagram – har du koll på hela kändisgänget?

Är vi klara med jämställdheten i Sverige? Gör Aller medias quiz och se!

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se

Annons